22:01 03.11.2018

Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду щодо появи Автокефальної Православної Церкви в Україні

2 хв читати
Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду щодо появи Автокефальної Православної Церкви в Україні

Президент України Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про те, що в Україні з'являється Автокефальна Православна Церква, повідомив радник президента і директор НІСД при президенті Ростислав Павленко.

"В історії незалежної Православної Церкви, яка з'являється в Україні, сьогоднішній день буде відзначений як один з ключових. Нарівні із зустріччю Вселенського Патріарха Варфоломія і Президента Порошенка 9 квітня і рішенням Святого і Священного Синоду Вселенського патріархату 11 жовтня про підтвердження автокефалії і поверненню до всеправославного спілкування немосковського українського Православ'я", - написав він на своїй сторінці в Facebook у суботу.

За його словами, в суботу П.Порошенко і Вселенський Патріарх Варфоломій підписали угоду про те, що в Україні виникне Автокефальна Православна Церква, її Предстоятелю надається Томос. Також держава Україна в рамках законодавства, а Вселенський Патріархат - канонічними засобами "сприяють її конституюванню, перш за все - її зв'язків із Вселенським Православ'ям".

"Для налагодження постійної комунікації та співпраці створюється Представництво Вселенського Патріархату в Києві, це й є те Ставропігійне Представництво, створення якого передбачено в Рішенні Синоду від 11 жовтня ц.р. Ця місія перебуватиме в Андріївській церкві, переданій Вселенському Патріархату в користування. Зроблено ще один крок до отримання Томосу", - підсумував він.

У свою чергу, глава Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Іларіон назвав угоду про співпрацю президента України П.Порошенка і патріарха Варфоломія політичною.

На його думку, останні кроки і рішення патріарха Варфоломія, включаючи підписання сьогоднішньої угоди, "лежать поза канонічним полем, а знаходяться виключно в політичній площині".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА