19:12 03.11.2018

Підозрюваний у держзраді екс-голова Апеляційного суду АР Крим Чорнобук затриманий у Києві

3 хв читати
Підозрюваний у держзраді екс-голова Апеляційного суду АР Крим Чорнобук затриманий у Києві

Правоохоронці затримали екс-голову Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерія Чорнобука, підозрюваного в пособництві РФ і її представникам в переході судів Криму на російське законодавство, повідомляє "Слідство.Інфо".

За інформацією видання, В.Чорнобука затримали співробітники Служби безпеки України в суботу, на вул. Вітряні гори в Києві.

Інформацію про затримання підтвердила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська інтернет-виданню "Українська правда".

Пізніше прес-служба прокуратури Автономної республіки Крим підтвердила затримання в Києві "колишнього голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, який підозрюється в скоєнні дій передбачених ч.1 ст.111 КК України (державна зрада)".
"Слідство і процесуальне керівництво в цьому виробництві здійснює прокуратура АР Крим з оперативної підтримки Служби безпеки України", поінформувала прокуратура, зазначивши, що колишнього суддю доставили до Голосіївського районного суду міста Києва для обрання запобіжного заходу, а сама Прокуратура АР Крим клопотатиме про утримування підозрюваного під вартою на час проведення досудового розслідування.

Як повідомлялося, 11 липня 2018 року правоохоронці провели обшуки в приміщенні, де живе В.Чорнобук, того ж дня йому повідомили про підозру у вчиненні державної зради за ч. 1 ст. 111 КК України (документ вручили родичу). У Генпрокуратурі стверджують, що В.Чорнобук провадив підривну діяльність: допомагав РФ і її представникам у переході судів АР Крим на здійснення правосуддя на підставі законодавства держави-агресора.

Під час досудового розслідування вчинення суддями кримських судів державної зради встановлено, що 24 березня 2014 року В.Чорнобук "під час інтерв'ю висловлювався з питання переходу роботи суддів на застосування російського законодавства, в подальшому читав суддям лекції з відповідної тематики".

"Постановою слідчого відбулася лінгвістична експертиза, на вирішення якої поставлено питання про наявність у висловленнях В.Чорнобука публічних закликів до навмисних дій, вчинених з метою зміни кордонів України, державного кордону України, і до насильницької зміни конституційного ладу тощо. Відповідно до висновку судового експерта від 10.03.2016 у висловлюваннях В.Чорнобука закликів до вищезазначених дій не встановлено", – наголошується в документі.

19 липня прес-секретар прокуратури АРК Тетяна Тихончик повідомила, що В.Чорнобук переховується від слідства на території України, тому був оголошений у державний розшук.

Після анексії Криму наприкінці березня 2014 року В.Чорнобук залишив півострів і перейшов на роботу в м. Дніпро, а самопроголошена "Держрада Республіки Крим" внесла його до списку осіб, яким заборонено в'їзд до Криму. Пізніше з цього списку виключили народних депутатів Верховної Ради VII скликання фракції Партії регіонів, групи "Економічний розвиток" і "Суверенна європейська Україна", але В.Чорнобук в списку залишався.

15 серпня 2018 року Голосіївський районний суд Києва дозволив затримати В.Чорнобука, що перебував у розшуку, для його приводу в суд і участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді арешту.

29 вересня 2016 року В.Чорнобука було звільнено з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області за порушення присяги після того, як відповідне подання внесла до Верховної Ради Вища рада юстиції. Однак Генпрокуратура України не знайшла в заявах судді ознак складу злочину за статтею про держзраду, про що було надано відповідь за підписом заступника генпрокурора Анатолія Матіоса на запит народного депутата Сергія Лещенка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський у госпіталі Харкова відвідав військовослужбовців, які дістали поранення, й відзначив їх держнагородами

Міносвіти запрошує учнів 8-11 класів на онлайн-урок з кібергігієни

Шістьох шахтарів поранено в Донецькій області внаслідок удару РФ по державній шахті - Міненерго

Зеленський провів засідання Ставки у Харкові, заявив про контрольовану загалом ситуацію в регіоні

Окупанти беруть мирних жителів Вовчанська в полон - МВС

Голова Військового комітету НАТО: Україна показала світові, що здатна домогтися безпрецедентних успіхів на полі бою; все, що їм потрібно, - наша допомога

В Україні до вихідних потеплішає, місцями пройдуть невеликі дощі

JYSK відкрив новий магазин у Київській області

На українсько-польському кордоні спостерігається збільшення транспортного потоку - Держприкордонслужба

Сили оборони зірвали спроби ворога вклинитися вглиб Вовчанська - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА