15:03 02.11.2018

Денісова про звільнення українських рибалок: РФ використовувала їх у своїй зовнішньополітичній грі

2 хв читати
Денісова про звільнення українських рибалок: РФ використовувала їх у своїй зовнішньополітичній грі

 Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова розцінює звільнення з СІЗО в окупованому РФ Криму українського риболовецького судна "ЯМК-0041" капітана Віктора Новицького і рибалок Руслана Кондратюка та Андрія Морозова, яких утримувалися там, як використання Російською Федерацією в своїх зовнішньополітичних іграх.

"Хочу зазначити, що такі дії Російської Федерації не мають нічого спільного з реальною правозахисною практикою, а є лише використанням українських громадян у своїй зовнішньополітичній грі. Адже спочатку Росія всупереч всім міжнародним нормам права незаконно анексує Кримський півострів, потім незаконно використовує водні ресурси України і затримує українські судна. А показове звільнення російською владою українського моряка не є щирою гуманітарною місією", - написала Л.Денісова на своїй сторінці соцмережі Facebook.

Вона нагадала, що В.Новицького, Р.Кондратюка і Морозова випустили з СІЗО Сімферополя і змінили їм запобіжний захід на підписку про невиїзд. "Ми робимо все можливе для захисту прав українських моряків і віримо в їхнє якнайшвидше повернення додому", - наголосила Людмила Денісова.

Раніше в п'ятницю російські ЗМІ з посиланням на апарат "кримського омбудсмена" повідомили, що В.Новицькому змінили запобіжний захід з арешту на підписку про невиїзд.

Крім того, запобіжний захід - з утримання під вартою на підписку про невиїзд - змінили ще двом українським рибалкам, затриманим у вересні.

Семеро членів екіпажу затриманого українськими прикордонниками в березні в Азовському морі російського судна "Норд" (порт приписки - Керч) повернулися 30 жовтня до Криму. Одночасно з ними Крим полишили семеро українських рибалок з двох невеликих українських судів "ЯМК-0041" і "ЯОД-2105", затриманих російськими прикордонниками в травні і серпні.

У Криму щодо Новицького відкрито справу за незаконний видобуток біоресурсів (частина 3 статті 256 КК РФ). Його затримали з командою на початку травня біля берегів Криму та утримували в СІЗО Сімферополя.

Також повідомлялося, що у вересні поточного року двоє українців - Р.Кондратюк і Морозов - пришвартувалися до берега Криму і були затримані російськими прикордонниками.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА