13:32 02.11.2018

Нова Церква називатиметься "Православна церква в Україні"

2 хв читати
Нова Церква називатиметься "Православна церква в Україні"

 Архієрей Константинопольської церкви, представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков, архієпископ Тельміський Йов (Геча) наголошує, що нова Церква в Україні матиме назву "Православна церква в Україні", дату Об'єднавчого собору він не називає.

"Не "українська православна церква", тому що церква є єдиною. Вона належить Христу, а не якійсь нації чи державі. (...) Нова церква називатиметься по-іншому - "Православна церква в Україні", - розповів архієпископ Йов в інтерв'ю "BBC Україна".

Він утримався від відповіді на запитання про те, коли саме буде скликано собор, який і утворить нову церкву. За його словами, Вселенський патріарх Варфоломій скличе цей собор, коли вважатиме, що "час настав".

Представник Вселенського патріархату також пояснив, що скасування синодного листа Константинопольської церкви 1686 року про передачу Київської митрополії Московському патріархату означає фактично те, що нині в Україні Української православної церкви (Московського патріархату) більше не існує.

"Скасуванням акта 1686 року скасовано адміністрацію Московською церквою Київської митрополії та всіх єпархій в Україні. З канонічної точки зору це означає, що на сьогодні в Україні УПЦ (МП) більше не існує. Усі архієреї тепер в Україні де-факто згідно з цим рішенням синоду є архієреями Вселенського престолу, і вони тепер мають чекати на директиву Вселенського патріархату щодо свого подальшого функціонування та існування в перспективі надання автокефалії Православній церкві в Україні", - пояснює архієпископ Йов.

За його словами, архієреями Вселенської церкви з 11 жовтня вважаються всі єпископи, які досі належали до невизнаних церков, ніякого нового перерукоположения їм не треба. Крім того, не треба наново хрестити людей, які прийняли хрещення в Київському патріархаті або Українській автокефальній православній церкві (УАПЦ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен зустрівся з представниками Фонду DEJURE та Центру протидії корупції

МВС повідомило про 21 пораненого внаслідок учорашнього обстрілу Харкова

На харківському напрямку в районах Лук'янців і Вовчанська ЗСУ перемістилися на більш вигідні позиції, бої тривають - Генштаб

У Києві на вул. Антоновича частково відновлено рух транспорту після пошкодження тепломагістралі - КМДА

Кулеба провів зустріч із міністрами опозиційного уряду Лейбористської партії Великої Британії

Аварійні відключення світла населенню пов'язані зі значним зростанням споживання - голова "Укренерго"

Кулеба і Блінкен провели перший раунд переговорів у Києві в піцерії "Veterano Pizza"

Умєров в Анкарі обговорив із турецьким колегою співпрацю у сфері оборони, ситуацію на фронті та регіоні Чорного моря

Аварійні відключення світла застосовуватимуться в Україні з 21:00 до 24:00 вівторка

Захист України від корупції має бути таким же сильним, як і її військова оборона

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА