11:11 23.10.2018

Можливий виступ Януковича в Оболонському суді щодо держзради поки що відкладається

3 хв читати

Екс-президент України Віктор Янукович поки що не скористався можливістю виступити в судових дебатах у справі про державну зраду, яку надав Оболонський районний суд Києва 23 жовтня.

На засідання у вівторок прибув адвокат Олександр Горошинський, який озвучив чергове прохання свого клієнта забезпечити його участь у режимі відеоконференції з території Російської Федерації.

О.Горошинський зазначив, що згідно з російським законодавством кожен іноземний адвокат має зареєструватися в реєстрі іноземних адвокатів, який існує в РФ, і 18 жовтня він звернувся з відповідною заявою і пакетом документів для реєстрації в цьому реєстрі.

"На сьогодні процедура узгодження і внесення до реєстру триває. Віктор Янукович просить суд забезпечити реалізацію його права на виступ у кримінальному провадженні з використанням правової допомоги адвоката Горошинського на території РФ, для чого відкласти розгляд провадження для проведення реєстрації в реєстрі", - зазначив адвокат.

У відповідь на це головуючий суддя Владислав Дев’ятко зазначив, що така реєстрація здійснюється на розсуд Міністерства юстиції РФ протягом трьох місяців із можливістю продовження цього терміну ще на місяць.

"Суд надасть адвокату Горошинському розумний термін для проведення реєстрації, наголошую, розумний термін. Якщо така реєстрація в розумний термін не відбудеться, інтереси Віктора Януковича на території Російської Федерації під час відеоконференцзв'язку, коли він звертатиметься до суду з останнім словом, можуть захищати адвокати Сердюк та Федоренко, які вже включені до цього реєстру", - роз'яснив суддя.

Після цього суд переніс засідання на 24 жовтня з огляду на зайнятість адвоката О.Горошинського у процесі з обвинувачення п'яти колишніх співробітників "Беркута" у вбивствах учасників Майдану та Революції гідності.

Як повідомлялося, 12 жовтня суд визначив подальший порядок виступів у судових дебатах учасників процесу. Тоді суд визначив, що адвокат О.Горошинський зможе завершити свій виступ 19 жовтня, адвокат О.Байдик - 22 жовтня, а 23 жовтня до суду з останнім словом може звернутися обвинувачений В.Янукович особисто або в режимі відеоконференції, але без залучення компетентних органів Російської Федерації.

Крім того, суд встановив резервні дати для захисника О.Байдика на 22-26 жовтня, 29-31 жовтня і наголосив, що це "лише резервні дати".

На засіданні 19 жовтня суд був вимушений перенести судові дебати у справі про держзраду В.Януковича через візит адвокатів О.Байдика та О.Горошинського до свого підзахисного в Росію.

22 жовтня до суду прибули адвокати об'єднання "Авер Лекс" Віталій Сердюк та Ігор Федоренко, які тривалий час представляли інтереси В.Януковича у справі про держзраду. В.Сердюк заявив, що вони перебувають у суді не як адвокати, а як потерпілі від "злочинних дій" правоохоронної системи та інших органів влади України, оскільки 16 серпня 2018 року суддя В.Дев’ятко "віддав протиправний наказ поліції застосувати силу до адвокатів". У судових дебатах ці адвокати виступати відмовилися.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА