18:11 11.10.2018

СБУ проводить обшуки в офісах фондових бірж

2 хв читати
СБУ проводить обшуки в офісах фондових бірж

 Співробітники Служби безпеки України задокументували факти відмивання доходів, отриманих нелегальним шляхом через використання низки українських фондових бірж, проводяться слідчі дії в офісах фондових бірж і в місцях проживання їхніх посадових осіб.

Як розповіли агентству "Інтерфакс-Україна" прес-центрі СБУ в четвер, оперативники спецслужби встановили, що протягом 2017-2018 років посадові особи бірж через низку підконтрольних торговців цінними паперами, представників банківських установ організували механізм легалізації незаконних доходів і виведення коштів за кордон.

"Угоди здійснювалися з використанням підконтрольних нерезидентів шляхом купівлі облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) у режимі так званого групового звіту", - зазначено в повідомленні.

Як повідомляється, співробітники СБУ задокументували, що за розробленою схемою ділки за відсутності контролю з боку бірж здійснювали протягом короткого періоду часу удавані фінансові угоди купівлі-продажу ОВДП підконтрольними торговцями.

"Операції проводилися в інтересах фізичних осіб, котрі в такий протиправний спосіб отримували легалізований дохід, який, до того ж, відповідно до законодавства не підлягає оподаткуванню. Загальна сума легалізованих зловмисниками коштів становить понад 100 млн грн", - повідомляє СБУ.

У рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.205 (фіктивне підприємництво) та ч.3 ст.209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України, тривають санкціоновані слідчі дії в офісах фондових бірж і в місцях проживання їхніх окремих посадових осіб.

Агентству вдалося підтвердити інформацію про обшуки на фондовій біржі ПФТС і в інвесткомпанії "Арт-Капітал". Водночас співрозмовник агентства відмовився розкривати будь-які додаткові відомості з огляду на вимоги про нерозголошення інформації.

У депозитарії Національного банку України (НБУ), що обслуговує операції з ОВДП, повідомили, що не мають права розголошувати будь-яку інформацію про такі операції.

Стосовно "групового звіту", за даними депозитарію, - це одна з технологій біржових торгів, яка має бути зафіксована в правилах фондових майданчиків. Отже, за правомірність таких операцій відповідають самі біржі або Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР), яка затверджує правила.

Агентству "Інтерфакс-Україна" поки що не вдалося отримати коментар НКЦПФР щодо цього інциденту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Харкові чути вибухи, ворог завдає ударів "Шахедами" - мер

Позачергові вибори президента Ірану заплановано на 28 червня

Країни НАТО підтримали ініціативу Німеччини щодо забезпечення України засобами ППО

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА