08:52 02.10.2018

Парламент Іраку через відсутність кворуму не зміг затвердити кандидатуру президента країни

2 хв читати
Парламент Іраку через відсутність кворуму не зміг затвердити кандидатуру президента країни

Іракські парламентарі не змогли проголосувати стосовно кандидатури на пост президента країни через недостатню кількість депутатів, які були присутні на засіданні, повідомляє в понеділок сайт телеканалу "Рудау".

"Іракські парламентарі мали зібратися в Багдаді в понеділок увечері, щоб вибрати нового президента республіки. Однак на засіданні не виявилося необхідного числа членів парламенту", - повідомляє канал на своєму сайті.

За його даними, спочатку парламентське голосування призначили на 3 жовтня. Потім його перенесли на два дні раніше - на 1 жовтня, щоб у депутатів залишалося достатньо часу до 3 жовтня в тому випадку, якщо вони не зможуть затвердити кандидатуру на пост президента за одне засідання.

Претендентами на цю посаду є представник Демократичної партії Курдистану Фуад Хусейн і Бархам Саліх з Патріотичного союзу Курдистану.

"Рудау" нагадує, що, згідно з домовленістю між двома партіями, кандидат від Патріотичного союзу Курдистану отримує пост президента Іраку, в той час як кандидат від Демократичної партії Курдистану стає президентом Іракського Курдистану.

Наразі в Демократичній партії Курдистану вважають, що партія має право висунути кандидата на пост президента Іраку, враховуючи наявність більшості її представників як в парламенті Іраку, так і в парламенті Іракського Курдистану.

У зв'язку з цією ситуацією з боку Багдада неодноразово звучали заклики на адресу курдських партій з проханням визначитися із загальним кандидатом. Представники самих партій також вважають, що кандидат має бути один. Проте, жодна з партій поки не готова на поступки, відзначає "Рудау".

Якщо цього не відбудеться, то курдським депутатам в іракському парламенті нададуть можливість проголосувати за одного з двох представників партій, після чого кандидатура переможця буде винесена на загальне голосування в парламент Іраку.

Згідно з діючими правилами, президентом Іраку вибирають курдського представника, спікер парламенту, як правило, є представником сунітів, у той час як прем'єр-міністр країни вибирається з шиїтської більшості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА