17:33 28.09.2018

Суд перерахував термін відбування покарання антимайданівцю "Топазу", до вечора він вийде на волю

4 хв читати
Суд перерахував термін відбування покарання антимайданівцю "Топазу", до вечора він вийде на волю

Жовтневий райсуд Харкова в п'ятницю ухвалив рішення про негайне звільнення з-під варти антимайданівця Гната Кромского, відомого на прізвисько "Топаз", повідомив адвокат Дмитро Горшколєпов.

"Суд задовольнив клопотання адвоката про перерахунок терміну відбутого покарання виходячи з реального перебування під вартою. Згідно з роз'ясненням Верховного Суду про застосування "закону Савченко" виходить, що він (Г.Кромський - ІФ) провів під вартою понад вісім років. З урахуванням вироку Київського райсуду, який призначив покарання у вигляді восьми років позбавлення волі, Жовтневий суд ухвалив рішення про негайне звільнення його з-під варти. Наразі відбувається оформлення документів. Сьогодні до вечора він має вийти на волю", - сказав кореспонденту агентства Інтерфакс-Україна Д.Горшколєпов

Як повідомлялося, 12 липня апеляційний суд Харківської області частково задовольнив апеляцію, подану захистом на вирок, винесений Київським райсудом міста антимайданівцю Гнату Кромському, відомому на прізвисько "Топаз".

"Суд задовольнив нашу скаргу частково та направив у частині цивільного позову (за рішенням суду першої інстанції Кромський мав заплатити близько мільйона) на новий розгляд. В іншій частині скарги відмовлено, залишено чинним вирок Київського райсуду", – повідомив кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна адвокат Г.Кромського Олександр Шадрін.

За його словами, захист має намір звернутися до Верховного Суду.

"Будемо подавати касацію. По-перше, ми наполягаємо на виправдувальному вироку. По-друге, ми не згодні з тим, як суд першої інстанції визначив застосування "закону Савченко". Ми вважаємо, що його слід застосовувати до всього періоду, який Кромський провів під вартою, аж до сьогоднішнього дня. При такому застосуванні є підстави відпустити його з-під варти вже сьогодні", – пояснив О.Шадрін.

30 січня 2018 року Київський райсуд Харкова визнав Г.Кромського винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1. ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 294 (масові заворушення), ч. 2 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) КК України та засудив його до восьми років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна.

Суд також зазначив, що частину попереднього ув'язнення (з 28 березня до 29 березня 2014 року, з 26 квітня до 12 вересня 2014 року, з 17 грудня 2014 до 20 червня 2017 року) має бути зараховано до терміну відбування покарання з розрахунку день за два. Після 20 червня 2017 року попереднє ув'язнення зараховується до терміну відбування покарання з розрахунку один до одного. Отже, відповідно до вироку Г.Кромському належало провести у в'язниці ще близько двох років.

Прокуратура подала апеляційну скаргу з вимогою посилити покарання. Захист також оскаржив вирок суду першої інстанції, вимагаючи скасувати його та направити справу на новий розгляд.

12 липня апеляційний суд Харківської області залишив термін, визначений судом першої інстанції, без змін.

Харків'янин Г.Кромський був учасником охорони антиМайдану в Маріїнському парку в Києві. Став відомий за позивним "Топаз" після появи в мережі інтернет-відео, знятого в таборі "антиМайдан". Зйомка обривається після того, як на автора відео нападають "тітушки", і він кілька разів кричить про допомогу до супроводжуючого його Г.Кромського: "Топаз, дай команду!".

Г.Кромського було затримано 28 березня 2014 р. у рамках кримінального провадження, відкритого за фактом штурму Харківської облдержадміністрації 1 березня.

25 квітня співробітники Служби безпеки України затримали Г.Кромського під час зустрічі з журналістами російського телеканалу LifeNews.

26 квітня 2014 року Київський райсуд Харкова ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави до 28 травня. Пізніше терміни тримання під вартою неодноразово продовжували.

18 грудня 2014 р. Київський райсуд Харкова за клопотанням прокуратури змінив запобіжний захід щодо Г.Кромського на тримання під вартою без можливості внесення застави.

Під час дебатів 25 січня 2018 р. прокуратура вимагала визнати Г.Кромського винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 110 КК), участі в масових заворушеннях (ч. 1 ст. 28 ч.1, 2 ст. 294 КК) і незаконному заволодінні автомобілем Mazda-6 (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 289 КК) та призначити йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація завдала трьох ударів по районах зосередження противника

Загиблі в Німеччині двоє громадян України були військовослужбовцями, які проходили там медичну реабілітацію, консульство встановлює зв'язок із їхніми рідними - МЗС

Росіяни за добу завдали одного ракетного та 49 авіаударів по території України

За добу на лінії фронту сталося 112 бойових зіткнень

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА