13:56 05.09.2018

Ситник не виключає свого затримання

3 хв читати
Ситник не виключає свого затримання

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник не виключає можливості його затримання перед виборами у справі про начебто розголошення інформації, в рамках якої суд надав доступ прокуратурі до інформації з телефону журналістки програми антикорупційних розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької.

Як розповів А.Ситник журналістам у Києві в середу, справа про нібито розголошення ним таємниці досудового слідства "досить стара і валялася в Генпрокуратурі", але з початком нового політичного сезону щодо неї можуть розпочатися "якісь рухи".

"Наскільки я знаю, там (у рішенні суду щодо доступу до інформації з телефону Н.Седлецької - ІФ) йдеться не про прослуховування, а про отримання інформації про графіки з'єднання", - зазначив А.Ситник.

Водночас, відповідаючи на запитання про те, чи не вважає він таке рішення суду тиском на журналістів і на нього самого, директор НАБУ сказав: "Мені здається, коли ухвалюють певні процесуальні рішення, має бути баланс необхідності ухвалення такого рішення і дотримання прав людини і журналіста. У цьому випадку, мені здається, такий баланс просто не дотримано. Перекіс такий, що можна дійсно сумніватися в тому, що це рішення об'єктивне і дійсно не є втручанням в роботу журналіста".

"Тиск на мене особисто чиниться від початку нашої роботи. Сказати, що це якась нова форма тиску - не скажу так", - додав він.

Говорячи про розслідування справи, в якій фігурує його прізвище, А.Ситник наголосив, що якби були "реальні підстави притягнути до відповідальності когось із детективів або керівництво НАБУ, це давно було б зроблено". "НАБУ настільки всіх дістало, що їм необхідно зараз щось зробити зі мною особисто, з НАБУ", - сказав А.Ситник.

При цьому директор НАБУ не виключив, що розслідування цієї справи триватиме.

Він також припустив, що можливе і його затримання. "Виключати подальших розслідувань, затримань, арештів мене персонально я не буду, особливо, коли наближатиметься час до виборів", - наголосив А.Ситник.

Як повідомлялося, 4 вересня редакція програми антикорупційних розслідувань "Схеми" заявила, що Генеральна прокуратура України отримала доступ до інформації телефону головного редактора програми Наталії Седлецької, та розцінила це як тиск на незалежного журналіста.

"Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі до телефонних розмов, смс та місцезнаходження телефону Наталки Седлецької у справі про ймовірне розголошення державної таємниці і даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником. Не за конкретний день, а за 17 місяців", - йдеться в заяві, оприлюдненій на сторінці програми "Схеми: корупція в деталях" у соцмережі Facebook у вівторок.

Команда "Схем" засудила переслідування і тиск на головного редактора програми.

Того самого дня речник Генпрокуратури Андрій Лисенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив, що інформація з телефону Н.Седлецької, до якої отримали доступ прокурори, не включає змісту розмов, а журналістка виступає разом з іншими громадянами як можливий свідок.

"Судом дозволено провести дослідження матеріалів оператора телекомунікацій за період у 17 місяців. Це обумовлено необхідністю встановлення дати, часу та місця ймовірного розголосу даних з обмеженим доступом керівником НАБУ (Національного антикорупційного бюро України - ІФ) у рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 163, ч. 1 ст. 182, ч. 1 ст. 328, ч. 2 ст. 387 Кримінального кодексу України", - повідомив речник Генпрокуратури.

Програма "Схеми: корупція в деталях" - щотижнева телепередача журналістських розслідувань та аналітики про корупцію у вищих ешелонах влади, яка виходить в ефір із липня 2014 року. Спільний проект радіо "Свобода" і телеканалу "UA:Перший".

5 вересня Н.Седлецька повідомила, що генеральний прокурор України Юрій Луценко запросив її на закриту зустріч у середу, 5 вересня, щоб пояснити отримання прокуратурою доступу до інформації з її телефону. Проте у відповідь вона запропонувала генпрокурору "замість кулуарної зустрічі за зачиненими дверима дати відкритий коментар у прямому ефірі".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ХАРКОВІ КІЛЬКА ВИБУХІВ - МЕР

Генштаб ЗСУ: до середини дня армія РФ активізувалася на Сіверському та Харківському напрямках, на Покровському - зберігає високу інтенсивність атак

Окупанти обстріляли Куп'янський район Харківщини, загинули 5 мирних жителів, ще 9 постраждали - поліція

По Черкаській Лозовій було завдано подвійного удару "Іскандер-М", серед загиблих вагітна жінка

Дрони СБУ атакували військовий аеродром "Кущевська" і Слов'янський НПЗ у РФ - джерело

Зеленський вшанував пам'ять жертв радянських політичних репресій

Кількість поранених у Малоданилівській громаді зросла до 16, вісім у важкому стані - поліція

Кількість поранених у Малоданилівській громаді зросла до 15 осіб - Синєгубов

Життю прем'єра Словаччини нічого не загрожує - віцепрем'єр

На Херсонщині четверо постраждалих після ворожих обстрілів - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА