13:15 30.08.2018

У Держприкордонслужбі спростували інформацію, що справи проти моряків "Норду" закрили

2 хв читати
У Держприкордонслужбі спростували інформацію, що справи проти моряків "Норду" закрили

Справи стосовно моряків російського сейнера "Норд" були закриті в липні поточного року через закінчення терміну притягнення їх до відповідальності, а не через неможливість довести незаконність спроби перетину ними державного кордону України, заявляє помічник глави Держприкордонслужби України Олег Слободян.

"Учора деякі ЗМІ поширили інформацію про те, що нібито "прикордонники не змогли довести в суді незаконність спроби перетину кордону" моряками судна "Норд", і тому суд закрив справу. Насправді, це маніпуляція фактами та ще одна спроба сформувати викривлене інформаційне поле з цього питання", - написав О.Слободян на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

За його словами, 20 квітня справи за ст. 204-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (незаконний перетин державного кордону), що стосувалися спроби членів екіпажу "Норду" як громадян України незаконно перетнути державний кордон в аеропорту "Київ" за паспортами громадян РФ, були скеровані до Солом’янського райсуду Києва.

"Термін розгляду таких справ визначений законодавством і становить три місяці. Таким чином, 23 липня, у зв'язку із закінченням тримісячного строку притягнення осіб до відповідальності, суд закрив справи, оскільки за цих обставин не вбачається можливість притягнення осіб до відповідальності", - написав О.Слободян.

Крім того, він нагадав, що позиція Держприкордонслужби та української сторони полягає в тому, що члени екіпажу судна "Норд", українське громадянство яких підтверджено під час судового розгляду, можуть у будь-який час повернутися до постійного місця проживання в Криму через будь-який контрольно-пропускний пункт в'їзду-виїзду на адмінмежі з Херсонською областю.

"По-третє, Держприкордонслужба ще минулого року долучилася до розробки законопроекту 7016, який би надав можливість оскаржувати такі рішення судів, оскільки наразі такого формату законодавством не передбачено. Проект нині перебуває на розгляді у Верховній Раде", - розповів О.Слободян.

Як повідомлялося, 25 березня Держприкордонслужба України затримала сейнер "Норд" із 10 членами екіпажу на борту.

Капітана судна В.Горбенка обвинувачують за ст. 332-1 КК України (порушення порядку в'їзду/виїзду на окуповану територію України з метою завдання шкоди інтересам країни). Пізніше капітану було повідомлено про підозру в скоєнні ще одного злочину - за ст. 249 ККУ (незаконне зайняття рибним добувним промислом). 30 серпня В.Горбенку повідомлено про завершення досудового розслідування.

Іншим членам екіпажу ставили в провину ч. 2 ст. 204 КпАП України (незаконний перетин кордону), санкція - штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до 15 діб адміністративного арешту.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова раніше зверталася до президента України Петра Порошенка з проханням розглянути можливість обміну членів екіпажу судна "Норд", затриманого Держприкордонслужбою України, на членів екіпажу судна "ЯМК-0041", затриманого російською стороною 4 травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА