18:05 28.08.2018

У Польщі запропонували номінувати Сенцова на Нобелівську премію миру

2 хв читати
У Польщі запропонували номінувати Сенцова на Нобелівську премію миру

Колишній президент Польщі Лех Валенса запропонував номінувати українського політв'язня в РФ Олега Сенцова на Нобелівську премію миру, повідомив міністр культури України Євген Нищук.

"Мій добрий друг і колега - керівник Польської кіноакадемії Даріуш Яблонський щойно повідомив мені надзвичайну новину - пан Лех Валенса - лауреат Нобелівської премії миру, президент Польщі (1990-1995 рр.) та засновник легендарної польської "Солідарності", відгукнувся на заклик Польської кіноакадемії виступити із заявою на захист Олега Сенцова, що незаконно утримується в російській в'язниці і голодує вже 107 днів, та номінувати його на Нобелівську премію миру", - написав Є.Нищук на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Міністр висловив сподівання, що це допоможе врятувати життя українському режисеру.

"Я ще раз дуже дякую нашим польським друзям за таке рішення! Дружба між нашими народами - не слова, а багаторічна історія! Олег, як ніхто інший, заслуговує такої відзнаки", - додав Є.Нищук.

У заяві Л.Валенси, текст якої оприлюднено на сайті Міністерства культури України, зазначено, що О.Сенцов голодує понад 100 днів із вимогою звільнити "всіх українських політичних в'язнів, які перебувають у Російській Федерації, а не з проханням свободи для себе".

"Я глибоко переконаний, що через свої дії Олег Сенцов представляє всі ідеали, які мотивували мене під час моєї мирної боротьби за майбутнє світу. Віра в демократію, в мирні методи, відмова від ненависті, утвердження солідарності між народами і самопожертва самого себе на користь інших людей, які невинно страждають: це все високо похвальні якості, гідні високого визнання вільного світу. З цих причин я закликаю всіх чоловіків та жінок доброї волі допомогти у звільненні Олега Сенцова, і я пропоную Олега Сенцова на Нобелівську премію миру", - йдеться в заяві Л.Валенси.

Л.Валенса - перший керівник профспілки "Солідарність", президент Польщі в 1990-1995 роках. У 1983 році отримав Нобелівську премію миру.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (РФ) у серпні 2015 року засудив О.Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у тероризмі. Режисера тримають у виправній колонії суворого режиму в м. Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ РФ).

Із 14 травня 2018 року О.Сенцов тримає голодовку, вимагаючи відпустити всіх українців, яких тримають у РФ "з політичних мотивів". Родичі О.Сенцова заявляють про серйозне погіршення стану його здоров'я.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині за добу внаслідок обстрілів загинули троє мирних жителів

Силами ППО за добу знищено п'ять розвідувальних БПЛА в південних областях України

Українська авіація за добу завдала ударів по дев’яти районах скупчення сил противника

На фронті за добу було 155 бойових зіткнень, на харківському напрямку ворог здійснив 12 атак

Війська РФ за добу завдали по Україні 13 ракетних і 118 авіаційних ударів

За добу на Донеччині через російські обстріли поранено двох жителів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів одна людина загинула, ще п'ятеро дістали поранення, серед них дитина

Сили оборони за добу ліквідували 1260 окупантів

Припинення вогню в Газі можливе хоч завтра, якщо ХАМАС звільнить заручників

Президент Європейської ради: Накази про евакуацію в "небезпечні зони" для цивільного населення Рафаха неприйнятні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА