14:41 22.08.2018

Кабмін затвердив нові норми проведення держатестації вишів у науковій діяльності

3 хв читати
Кабмін затвердив нові норми проведення держатестації вишів у науковій діяльності

Кабінет Міністрів України затвердив нові норми проведення державної атестації вищих навчальних закладів у частині провадження ними наукової та науково-технічної діяльності.

"Уряд визначив, як оцінювати наукову діяльність вишів - це дасть змогу в майбутньому надати найкращим із них базове фінансування на науку", - йдеться в повідомленні Міністерства освіти і науки з посиланням на рішення уряду.

Зазначається, що однією з найважливіших речей, закладених у документ, є те, що наукову діяльність оцінюватимуть не вишу загалом, а його окремих наукових напрямів.

"Розділити атестацію за напрямами було конче необхідно, адже якби ми цього не зробили, то в підсумку у великих університетах, де є різноманітні напрями досліджень, отримали б "середню температуру по палаті". Бо в одному класичному виші можуть бути сильніші дослідження з природничих наук, а в іншому – з гуманітарних чи технічних. Тому разом з університетською науковою спільнотою ми чітко визначили сім напрямів, за якими буде атестація", - йдеться в повідомленні міністерства.

Зокрема, такими напрямами будуть: аграрні науки та ветеринарія (враховує галузі знань: аграрні науки та продовольство, ветеринарна медицина); воєнні науки та національна безпека (воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону, цивільна безпека); гуманітарні науки та мистецтво (богослов’я, гуманітарні науки, культура і мистецтво); суспільні науки (журналістика, міжнародні відносини, освіта/педагогіка, право, соціальна робота, соціальні та поведінкові науки, сфера обслуговування, публічне управління та адміністрування); біологія та охорона здоров’я (біологія, охорона здоров’я); математичні науки та природничі науки(математика та статистика, природничі науки); технічні науки (інформаційні технології, електроніка та телекомунікації, архітектура та будівництво, електрична інженерія, механічна інженерія, автоматизація та приладобудування, транспорт, хімічна та біоінженерія, виробництво та технології).

Згідно з порядком, атестаційна оцінка визначатиметься за 100-бальною шкалою. В най враховуватиметься низка показників: кадровий склад; фінансування (за загальним і спеціальним фондом); обсяг коштів, спрямованих і залучених вишем на придбання обладнання; кількість статей у наукових виданнях, які індексуються в базах Scopus або Web of Science, де додатковим показником буде коефіцієнт впливовості журналів; кількість наукових видань, засновником (співзасновником) яких є університет, що індексуються в базах Scopus і Web of Science; кількість працівників закладу (за основним місцем роботи), які є членами редакційних колегій наукових видань, що індексуються в базах Scopus і Web of Science.

За результатами оцінки кожен науковий напрям вишу зараховуватимуть до однієї з трьох груп - А, Б, В - або визнаватиметься таким, що не пройшов атестацію.

У групі А будуть напрями університетів, дослідження яких мають важливе державне або світове значення, виконуються на світовому рівні; у групі Б – що мають важливе значення для окремих галузей економіки, нацбезпеки, інших сфер, виконуються на високому професійному рівні; у групі В – що мають значення для освітнього процесу в університеті, виконуються на задовільному професійному рівні.

Атестація проводитиметься не менш як раз на 5 років, однак не раніше ніж через рік для реорганізованого вишу або не раніше ніж через 3 роки для новоутвореного вишу. Вона буде обов’язковою для державних та комунальних закладів вищої освіти, окрім коледжів.

Проведення атестації організовуватиме Міністерство освіти і науки. Для цього при міністерстві створять спеціальну атестаційну комісію і сім експертних груп за науковими напрямами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА