20:11 17.08.2018

Суддя, який закрив справу Кернеса, поскаржився в ВРП на тиск з боку Генпрокуратури і НАЗК

4 хв читати
Суддя, який закрив справу Кернеса, поскаржився в ВРП на тиск з боку Генпрокуратури і НАЗК

Суддя Київського районного суду Полтави Андрій Антонов, який виніс ухвалу про закриття кримінального провадження щодо міського голови Харкова Геннадія Кернеса і його охоронців Віталія Блінникова і Євгена Сміцького, звернувся до Вищої ради правосуддя (ВРП) з заявою про тиск з боку Генеральної прокуратури України.

"Ще до розгляду питання законності даної ухвали вищими інстанціями, в порушення вимог ст.124 Конституції України, які обумовлюють, що правосуддя здійснюється виключно тільки судами, через ЗМІ, телебачення, брифінги представниками Генеральної прокуратури України заявлено про незаконність даної ухвали, тим самим цілеспрямовано чиниться тиск і дискредитація мене, як судді особисто і всієї судової гілки влади в очах суспільства", - йдеться в заяві А.Антонова, опублікованій на офіційному сайті ВРП.

Суддя вважає, що про тиск з боку Генпрокуратури свідчить заява про порушення відносно нього кримінального виробництва відразу ж після оголошення ухвали про закриття "справи Кернеса".

"Не дивлячись на те, що ніхто з прокурорів Генеральної прокурори України не був присутній на оголошенні судом даної ухвали, практично відразу, 10.08.2018 року представники Генеральної прокуратури України під час брифінгу повідомили, що відносно мене, як судді, відкрили кримінальне провадження за ст. 375 КК України, яка передбачає кримінальну відповідальність за винесення завідомо неправосудного вироку, рішення або постанови", - йдеться в заяві А.Антонова.

Суддя вважає розправою за рішення і заяву Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) стосовно повної перевірки декларацій.

"Крім того, цього ж дня - 10.08.2018 року - Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило про повну перевірку поданих мною декларацій про доходи за 2015-й, 2016 і 2017 роки. Такі дії я пов'язую з прийнятим мною рішенням у справі за обвинуваченням мера Харкова ... і розцінюю як розправу за прийняте рішення", - йдеться в заяві А.Антонова.

У висновку суддя просить ВРП вжити заходів щодо забезпечення незалежності суддів.

"На підставі вищевикладеного, відповідно до глави 10 закону України "Про Вищу раду правосуддя", прошу вжити заходів щодо забезпечення незалежності суддів і авторитету правосуддя", - йдеться в заяві А.Антонова.

Це вже третє звернення судді А.Антонова в ВРП у зв'язку з тиском у справі Кернеса. Раніше в липні він скаржився на тиск з боку прокурора, а також потерпілого, його захисника і громадських активістів.

Як повідомлялося, 10 серпня суддя Київського райсуду Полтави Андрій Антонов виніс постанову, в якій розцінив систематичну неявку прокурорів на дебати у справі міського голови Харкова Г.Кернеса і його охоронців В.Блінникова і Є.Сміцького як відмову від обвинувачення та закрив кримінальне виробництво. "Суд постановив: кримінальне провадження за обвинуваченням Кернеса Геннадія Адольфовича ... Блінникова Віталія Дмитровича ... Сміцького Євгена Миколайовича закрити в зв'язку з відмовою сторони обвинувачення від підтримання обвинувачення у справі", - йдеться в рішенні, оголошеному А.Антоновим.

У мотивувальній частині документа зазначається, що неявка прокурорів, потерпілих та їхніх представників в судові дебати порушує принцип змагальності сторін та принцип рівності всіх перед законом і судом. Окрім того, сторона обвинувачення такою поведінкою порушує принцип поваги до людської гідності. "Оскільки судом вичерпані можливості забезпечення участі прокурорів і потерпілих у такій важливій стадії судового процесу, як судові дебати, суд позбавлений можливості прийняти остаточне рішення по суті обвинувачення, тому слід звернутися до можливості застосування аналогії права в кримінальному процесі", - йдеться в рішенні суду.

Проаналізувавши норми національного і міжнародного права, суд прийшов до висновку, що кримінальне провадження слід закрити.

Пізніше, того ж дня, заступник генпрокурора України Анжела Стрижевська повідомила, що прокуратура Полтавської області відкрила кримінальне провадження за фактом винесення суддею неправосудного рішення у справі щодо Г.Кернеса, В.Блінникова і Є.Сміцького. "Прокуратура Полтавської області внесла відомості з даного факту в ЄРДР в ч. 1 ст. 375 КК України (винесення суддею неправосудного рішення)", - сказала вона.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що суддя А.Антонов прийняв завідомо неправосудне рішення і відповість перед законом. "Суддя, який в порушення всіх законодавчих норм виніс рішення щодо закриття справи Кернеса - відповідатиме за завідомо неправосудне рішення. І дембельський акорд не допоможе", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook, додавши, що "справу Кернеса, без сумніву, треба повернути на розгляд для винесення об'єктивного вироку".

У той же день НАЗК заявило про намір перевірити декларації про доходи судді А.Антонова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Незважаючи на затримку у схваленні в Конгресі США фінансування для України, допомога USAID не припинялася

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА