19:49 17.08.2018

Правоохоронці затримали двох чоловіків, яких підозрюють в організації та співучасті в замаху на Гандзюк

3 хв читати
Правоохоронці затримали двох чоловіків, яких підозрюють в організації та співучасті в замаху на Гандзюк

Співробітники Національної поліції та Служби безпеки України затримали двох чоловіків, підозрюваних в організації та співучасті в замаху на в. о. керуючого справами виконкому Херсонської міськради, радника мера Херсона, активістку Катерину Гандзюк, заявив директор департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко.

"Сьогодні Національна поліція України спільно зі Службою безпеки України затримала двох осіб, яких слідство об'єктивно підозрює в організації та співучасті у скоєнні замаху на вбивство співробітниці міського самоврядування К.Гандзюк, що стався 31 липня в м. Херсоні", - написав А.Шевченко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

За його словами, серед затриманих - "громадянин Г., якого Нацполіція раніше оголосила в розшук, як зафіксовану на відео з камер спостереження особу, котра купувала знаряддя злочину (сірчану кислоту)". Наразі з ним проводяться слідчі дії.

"Щодо іншого учасника слідчі також з’ясовують його роль у вчиненні кримінального правопорушення", - додав А.Шевченко.

Як повідомлялося, 31 липня вранці в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою співробітницю міськради К.Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доправили до місцевої лікарні, але незабаром перевели до медзакладу Києва.

Спочатку кваліфікація в кримінальному провадженні була "хуліганство", потім правоохоронці перекваліфікували її в "заподіяння тяжких тілесних ушкоджень", а згодом, після підтвердження того, що К.Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою, кваліфікацію було змінено на "замах на вбивство з особливою жорстокістю". Поліція надала їй охорону в лікувальному закладі, де постраждала перебуває.

3 серпня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що співробітники Нацполіції затримали підозрюваного в замаху на вбивство К.Гандзюк, а 6 серпня член колегії МВС України, нардеп від фракції "Народний фронт" Антон Геращенко повідомив, що підозрюваним є Микола Новиков, 1978 р. н., уродженець Херсона, раніше судимий за статтею "крадіжка" та за незаконне поводження зі зброєю, він є членом одного зі злочинних угруповань Херсонської області. За його словами, мотивом злочину могла бути критика К.Гандзюк "на адресу чиновників і окремих осіб". Херсонський міський суд 6 серпня обрав М.Новикову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на два місяці.

7 серпня глава Нацполіції України Сергій Князєв заявив, що, можливо, з'явиться ще один підозрюваний у цій справі. 8 серпня перший заступник голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін повідомив, що встановлено місце, де було придбано кислоту, яку використовували під час нападу, встановлено й допитано чоловіка, котрий реалізував кислоту, є якісне фото зображення людини, яка придбала речовину, - "це саме та людина, про яку ... говорив глава Нацполіції Сергій Князєв".

Двоє журналістів, котрі проводили незалежне розслідування, стверджують, що затриманий і заарештований згодом Н.Новиков має алібі на момент скоєння нападу на К.Гандзюк – він перебував на морі з друзями та знайомими.

7 серпня кримінальне провадження за фактом організації замаху на вбивство К.Гандзюк передано до Головного слідчого управління СБУ; про наміри передати розслідування генпрокурор Юрій Луценко повідомив іще 3 серпня. Формулювання провадження звучить так: "За фактом організації закінченого замаху на умисне вбивство з особливою жорстокістю Гандзюк К., вчиненого на замовлення співробітників правоохоронних і державних органів, за сприяння сепаратистських організацій на території півдня України, з метою дестабілізації суспільно-політичної обстановки в південному регіоні країни".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський провів засідання Ставки у Харкові, заявив про контрольовану загалом ситуацію в регіоні

Окупанти беруть мирних жителів Вовчанська в полон - МВС

Голова Військового комітету НАТО: Україна показала світові, що здатна домогтися безпрецедентних успіхів на полі бою; все, що їм потрібно, - наша допомога

В Україні до вихідних потеплішає, місцями пройдуть невеликі дощі

JYSK відкрив новий магазин у Київській області

На українсько-польському кордоні спостерігається збільшення транспортного потоку - Держприкордонслужба

Сили оборони зірвали спроби ворога вклинитися вглиб Вовчанська - Генштаб ЗСУ

Норму про максимальну наповнюваність початкових класів у 24 учні досить складно реалізувати з 1 вересня - освітній омбудсмен

Частину будівель на території Нижньої Лаври використовуватимуть як приміщення музейного призначення - Карандєєв

Прем'єр Словаччини у стабільному стані після замаху - міністр оборони

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА