15:54 16.08.2018

Більшість жителів українських міст-мільйонників вважає себе патріотами

2 хв читати
Більшість жителів українських міст-мільйонників вважає себе патріотами

Більшість жителів українських міст із населенням понад 1 млн людей вважає себе патріотами і пишається, що вони українці, а у святкування Дня Незалежності вкладає сенс незалежності від будь-якої держави і данину традиції.

Про це свідчать дані опитування "Громадська думка в містах-мільйонниках: електоральні орієнтації та настрої напередодні Дня Незалежності України", проведеного Центром "Соціальний моніторинг" та Українським інститутом соціальних досліджень ім. О.Яременка спільно з Інститутом аналізу та прогнозування за підтримки Київського прес-клубу.

Відповідаючи на запитання про те, чи вважаєте ви себе патріотом України, 86% опитаних львів'ян, 64% одеситів і 62% харків'ян відповіли ствердно. Пишаються тим, що є громадянами України, згідно з опитуванням, 85% жителів Львова, 68% респондентів з Одеси і 65% із Харкова. Зовсім не пишаються тим, що вони українці, лише 2% опитаних львів'ян, 8% респондентів із Харкова та 10% опитаних в Одесі.

Згідно з опитуванням, більше громадянином України, ніж жителем свого міста вважають себе львів'яни (59% і 26% відповідно), водночас харків'яни та одесити більше сприймають себе як жителя свого міста, ніж українця (45% і 39% відповідно в Харкові та 43% і 38% відповідно в Одесі).

Відповідаючи на запитання, який сенс вкладають у святкування Дня Незалежності, жителі міст-мільйонників відповіли, що це незалежність від будь-якої держави: 39% респондентів у Львові, 40% опитаних в Одесі та 31% опитаних харків'ян. Як данину традиції вбачають сенс святкування Дня Незалежності 17% львів'ян, 32% одеситів і 39% опитаних жителів Харкова.

Згодні з тим, що немає необхідності шукати глибокий сенс у святкуванні Дня Незалежності, 38% опитаних львів'ян, 48% одеситів і 59% харків'ян. Водночас не згодні з цим твердженням 57% респондентів зі Львова, 44% з Одеси та 28% з Харкова.

Найкращим варіантом державного устрою для України в сьогоднішній ситуації вважають унітарну державу з єдиною вертикаллю влади 80% опитаних львів'ян і по 46% в Одесі та Харкові. Федеративною державою, в якій регіони отримують гарантовану центральною владою можливість вибирати, бачать Україну 8% опитаних у Львові, 44% респондентів із Одеси та 28% із Харкова.

Опитано було по 600 респондентів в Одесі та Львові і 800 у Харкові віком від 18 років і старше. Опитування проводилося з 8 по 13 серпня 2018 року методом особистого інтерв'ю, похибка вибірки становить +/-4,5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

Визначених Укренерго лімітів вистачить Києву 24 травня в середньому на 76% потреб, діятимуть графіки відключень

Рада має намір дозволити банкам розкривати банківську таємницю на запити Мін'юсту і нотаріусів

Активні бойові зіткнення в районах Кліщіївки й Андріївки тривають - ОСУВ "Хортиця"

Прем'єр Греції підтвердив свою участь у Саміті миру

Рада має намір дати можливість засудженим працювати на підставі цивільно-правових договорів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА