15:45 31.07.2018

Міносвіти вивчає можливість упровадження ваучерної системи фінансування позашкільної освіти

2 хв читати
Міносвіти вивчає можливість упровадження ваучерної системи фінансування позашкільної освіти

Міністерство освіти і науки України розглядає можливість упровадження ваучерної системи фінансування позашкільної освіти.

"Якщо наразі з місцевих бюджетів фінансується кожен окремий заклад позашкільної освіти, то надалі ми пропонуємо запровадити принцип «гроші ходять за дитиною». Щоб направляти кошти на конкретні послуги, а не «стіни». Це стане можливим тоді, коли буде налагоджено облік дітей, вивчено попит і тенденції. На жаль, до нас неодноразово надходили скарги, що керівництво позашкілля не завжди використовує кошти за призначенням. Наприклад, діти записуються у декілька гуртків, а потім туди не ходять, але в усіх документах йдеться, що вони там є і заклад живе активним життям", - цитує прес-служба Міносвіти генерального директора директорату інклюзивної та позашкільної освіти Ларису Самсонова.

Згідно з повідомленням, у міністерстві розглядають можливість введення у позашкільній освіті "вичерпного ваучера".

"Його ідея проста – ваучер містить у собі певну кількість послуг у позашкіллі, які держава надає для школяра безкоштовно. Школяр зможе скористатися ваучером не лише у державному закладі позашкільної освіти, але у будь-якому іншому, зокрема приватному закладі. Тобто батьки школяра обирають заклад, де вчитиметься їхня дитина, а держава туди переказує кошти", - зазначають у відомстві.

Водночас державні кошти на позашкільну освіту зможуть отримувати і приватні установи й особи, які надають відповідні послуги, проте їх програми будуть обов'язково проходити акредитацію.

Наголошується, що на впровадження ваучерної системи в майбутньому планують виділяти окремі субвенції з держбюджету.

"Однак основними залишаться наявні нині канали фінансування позашкільної освіти з бюджетів різного рівня", - зазначається в повідомленні.

Також міністерство розглядає можливість визнання результатів позашкільної освіти та зарахування цих результатів у школах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА