19:45 18.07.2018

Boeing і Пентагон підписали угоду про літаки для президента США на $ 3,9 млрд

3 хв читати
Boeing і Пентагон підписали угоду про літаки для президента США на $ 3,9 млрд

Корпорація Boeing і міністерство оборони США підписали контракт за новою програмою Air Force One ( "Борт номер один") на суму $ 3,9 млрд, йдеться в повідомленні Пентагону.

Як пише The Wall Street Journal, залишилося узгодити останній момент - кольори лівреї.

Зараз президентські боїнги пофарбовані в білий, синій і світло-блакитний. Такий варіант 55 років тому вибрала перша леді США Джекі Кеннеді. Президенту США Дональду Трампу він не подобається, йому хочеться повної відповідності кольорів американського прапора - синій, червоний, білий.

ВПС США закуплять для президента два спеціальнообладнаних літаки Boeing-747-8. Машини цієї серії використовуються в якості президентських з 1990 року.

У кінці лютого Білий дім оголосив, що президент домігся від Boeing зниження фіксованої ціни контракту на Air Force One на $ 1,4 млрд у порівнянні з початковими експертними оцінками, до $ 3,9 млрд. Американські ЗМІ тоді відзначали, що невідомо, звідки були взяті такі оцінки. Boeing не коментує вартість контракту.

У грудні американські ВПС оголосили, що їм вдалося істотно заощадити на майбутніх президентських літаках, оскільки вони перекупили борти, що призначалися для Росії. Однак Трамп був незадоволений вартістю програми, погрожував анулювати замовлення і змінити постачальника. Міністр ВПС США Хізер Вілсон тоді не стала називати суму, заявивши, що Boeing не хоче, щоб стало відомо про розміри знижки.

Базова ціна кожного з літаків - $ 387 млн, і знижка стосується саме її, заявило WSJ джерело, знайоме з перебігом переговорів Пентагону і Boeing. При цьому понад $ 3 млрд закладаються на переобладнання лайнерів відповідно до вимог безпеки і побажаннями президента, а також на їх подальше обслуговування.

Раніше ВПС повідомляли, що мова йде про літаки, призначені для збанкрутілої російської авіакомпанії "Трансаеро". Чотири лайнери були замовлені ще в 2013 році, і Boeing встигла побудувати два з них до того моменту, коли "Трансаеро" оголосила про банкрутство в 2015 році. "Аерофлот", до якого перейшли активи "Трансаеро", відмовився приймати це замовлення, ціна якого до обліку знижок для авіакомпаній становила $ 1,5 млрд, писала FlightGlobal.

Boeing і Пентагон стверджували, що переобладнати два з цих літаків буде швидше і дешевше, ніж побудувати нові.

Проектування і переобладнання Boeing-747-8 займе тривалий час. Спочатку планувалося, що літаки будуть готові до експлуатації в 2024 році. Однак Трамп просив, щоб роботи над ними завершили до 2021 року. В такому випадку він зможе скористатися новими літаками, якщо буде переобраний на другий термін.

Трамп неодноразово висловлював невдоволення виглядом і станом президентських літаків, якими він користується зараз, і відгукувався про них як про технічно і морально застарілі, до того ж оформлені в недостатньо американські кольори, відзначає CBS.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА