12:21 06.07.2018

СБУ підтримує законопроект, що дозволяє тимчасово блокувати сайти

3 хв читати

 Служба безпеки України підтримує необхідність ухвалення Верховною Радою законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері", що стосується блокування сайтів, з метою блокування російських кібератак.

"СБ України вважає, що внесення змін до чинного законодавства щодо гарантування інформаційної безпеки і кібербезпеки забезпечить впровадження правового механізму блокування інформаційного ресурсу (сервісу) на підставі рішення слідчого судді і суду в кримінальному провадженні. Блокування можливе за рішенням РНБО України, ухваленим відповідно до законом України "Про санкції". Застосування РФ під час гібридної війни новітніх технологій проти України перетворило інформаційну сферу і кіберпростір на одну з ключових арен протиборства з агресором", - йдеться в повідомленні прес-центру СБУ в п'ятницю.

Запропонований у проекті закону правовий механізм надає СБУ повноваження вживати заходів саме з кіберзахисту об'єктів інформаційної критичної інфраструктури і блокувати подальше поширення комп'ютерного вірусу на території України.

У СБУ також зазначили, що передбачене нормоване ведення відкритого в загальному доступі Єдиного реєстру виконання судових рішень та застосування санкцій в сфері телекомунікацій, наявність прозорої процедури ухвалення процесуальних рішень про тимчасове блокування доступу до інформаційних ресурсів (сервісів) забезпечить демократичний цивільний контроль за діями СБУ для зміцнення національної безпеки України. Крім того, відповідно до ухваленого закону "Про національну безпеку України", здійснюватиметься парламентський контроль за діяльністю органів сектора безпеки і оборони.

У спецслужбі зазначили, що ухвалення законопроекту щодо блокування сайтів вирішить питання із правовим забезпеченням діяльності СБУ для ефективного виконання визначених законом основних завдань в сфері інформаційної безпеки та кібербезпеки України.

Згідно з повідомленням прес-центру, з 2014 року відбулися численні кібератаки з використанням шкідливого програмного забезпечення на об'єкти інформаційної критичної інфраструктури і державні установи. Ініційовані спецслужбами РФ кібератаки викликали тимчасове припинення енергопостачання, що створило реальні передумови для надзвичайних ситуацій техногенного характеру, вивели з ладу десятки серверів і електронних систем, блокували систему бюджетних виплат і надання банківських і адміністративних послуг.

За п'ять місяців 2018 року СБУ виявила та задокументувала використання російськими спецслужбами 181 інтернет-ресурсу для дестабілізації соціально-політичної ситуації в Україні та маніпулювання суспільною свідомістю громадян. За матеріалами СБУ ці ресурси внесені до списку санкцій згідно з останнім рішенням РНБО.

Крім цього, ситуаційний центр забезпечення кібербезпеки СБУ (24/7) щодня фіксує тисячі IP-адрес та інші дані інформаційних ресурсів, з яких здійснюються кібератаки на території України.

Як повідомлялося, 5 липня народні депутати відмовилися розглядати в першому читанні законопроект (№6688) про блокування сайтів.

4 липня комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони рекомендував народним депутатам ухвалити у першому читанні законопроект (№6688), що дозволяє тимчасово блокувати інформаційні ресурси.

Згідно з цим законопроектом запропоновано надати право СБУ забезпечувати за рішенням суду або в інших встановлених законом випадках блокування доступу до певного інформаційного ресурсу з використанням технічних засобів, які встановлюються операторами, провайдерами телекомунікацій.

Блокування доступу до інформресурсів буде ще одним видом санкцій. Крім того, запропоновано створити єдиний реєстр виконання судових рішень та застосування санкцій у сфері телекомунікацій.

Згідно із законопроектом, порядок блокування інформаційних ресурсів встановлюватиме Кабінет Міністрів України.

Провайдерів телекомунікацій планують зобов'язати за власні гроші купувати і встановлювати технічні засоби, які визначить адміністрація Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації за погодженням з СБУ, і які необхідні для блокування доступу до інформаційних ресурсів, а також обмеження і припинення надання телекомунікаційних послуг.

Водночас Кримінальний кодекс України запропоновано доповнити новою статтею, відповідно до якої підставою для блокування інформаційного ресурсу і видалення з нього інформації за рішенням суду буде поширення через цей ресурс інформації, "з використанням якої відбуваються тяжкі та особливо тяжкі злочини".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Полтавщині двома ракетами, постраждалих немає - голова ОВА

Парламент Естонії підтримав закон про використання заморожених активів РФ на користь України

ХЕРСОН ПІД ОБСТРІЛОМ ВОРОГА - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Світові лідери шоковані замахом на Фіцо, бажають йому одужання

На Дніпропетровщині загинули двоє залізничників після обстрілів ворога

Ворог продовжує атаки вздовж майже всієї лінії фронту, на харківському напрямку зросла інтенсивність бойових дій

У Харкові внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено п'ятиповерхівку, двох людей госпіталізовано - Синєгубов

ЗМІ: Замах на прем'єр-міністра Словаччини Фіцо скоїв 71-річний письменник Юрай Цинтула

Окупанти вдарили по центру Харкова, є постраждалий - Синєгубов

Зеленський замінив Еміне Джапарову на Ірину Боровець на посаді голови Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО - указ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА