13:37 28.06.2018

ПАРЄ прийняла резолюцію щодо українських політв'язнів у РФ і Криму

2 хв читати
ПАРЄ прийняла резолюцію щодо українських політв'язнів у РФ і Криму

 Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) прийняла резолюцію щодо українських політичних в'язнів у Росії і Криму, повідомив глава делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимир Ар'єв.

"77 за! Росії знову вказали на її злочини. Дякую доповідачу Emanuelis Zingeris за чудову роботу", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

У свою чергу перший віце-спікер Верховної Ради, член української делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко повідомила, що у затвердженій резолюції засуджуються тортури і неналежні умови утримання українських громадян - політв'язнів у РФ. Крім того, йдеться про вимоги допуску Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) та інших гуманітарних організацій до зони конфлікту і на окуповані РФ території, до українських політв'язнів у РФ.

"ПАРЄ звертається до РФ з вимогою звільнити О.Сенцова, В.Балуха, П.Гриба, інших політв'язнів і заручників як на окупованих Донбасі і в Криму, так і з тюрем РФ. Також вимагають доступу омбудсмена", - додала Геращенко.

За її словами, були прийняті поправки української делегації щодо вимоги допуску медиків, гуманітарних місій, а також "визнати, що і українці, незаконно утримувані на окупованих територіях, є ув'язненими, заручниками Кремля".

І.Геращенко наголосила, що резолюції ПАРЄ "посилюють відповідальність РФ, формують доказову базу для міжнародних судів", це важливий фактор для українських юристів і дипломатів, які готують позови до міжнародних судів проти РФ про тортури українців.

Водночас, за її словами, немає сумнівів у тому, що РФ не має наміру реагувати на резолюції ПАРЄ, однак Україна "не може мовчати", навпаки, має активізувати в усьому світі тему звільнення заручників.

"Лише тиск, лише увагу до теми заручників на всіх міжнародних майданчиках. Тому сьогодні було дуже важливе обговорення, і наші європейські партнери дізналися дуже багато про тортури, сексуальні злочини, психологічний тиск і знущання над українцями. І нам вдалося звернути увагу ПАРЄ, а значить парламентаріїв усіх європейських країн, на той факт, що в РФ триває чемпіонат світу з футболу, а в цей час у тюрмах помирають українські політв'язні", - зазначила член української делегації.

І.Геращенко висловила впевненість, що після цих дебатів в інших європейських парламентах відбудуться відповідні слухання і будуть прийняті заяви з вимогою звільнення політв'язнів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли Середина-Буду, 32 прикордонні села та селища, пошкоджені лікарня та 11 приватних будинків - ОК "Північ"

Повідомлено про підозру зловмисникам, які викрали з карток іноземних громадян майже 1,5 млн грн

Матеріали до 2-го читання законопроєкту про заборону афілійованих із РПЦ організацій оприлюднять після юрекспертизи

Росіяни обстріляли Курахове, двоє людей загинули

За минулу добу в Україні внаслідок обстрілів загинула одна дитина, восьмеро поранені

Лондон не заперечує проти використання зброї по РФ - прем'єр Великої Британії

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА