20:47 19.06.2018

Британські вчені намагаються вивести банани, стійкі до хвороб

2 хв читати
Британські вчені намагаються вивести банани, стійкі до хвороб

Британські вчені приєдналися до гонки зі створення бананів, стійких до хвороб і кліматичних змін, які загрожують доступності або навіть повного знищення цих популярних плодів, повідомляє Guardian.

Тільки жителі Великої Британії щорічно з'їдають більше 5 млрд штук бананів, а в багатьох бідних країнах вони є основним продуктом харчування. Обсяг світового експорту бананів оцінюється в $ 13 млрд на рік.

Однак глобальному постачанню загрожує хвороба, що вражає плантації в Австралії, Південно-Східної Азії, деяких частинах Африки і на Близькому Сході. На думку експертів, фузаріозне в'янення (фузаріозний вілт) бананів, відомий як панамська хвороба, може перекинутися на Латинську Америку, головного експортера бананів, і вчені намагаються знайти засіб захисту від грибка, що викликає хворобу.

Британська Tropical Biocentric отримала від інвесторів $ 10 млн на дослідження і намагається вивести генетично модифіковані резистентні банани Кавендіша. На цей сорт зараз доводиться 99,9% світової торгівлі після того, як більш смачний різновид бананів в 1950-х роках було знищено хворобою .

"У розвинених країнах ми схильні сприймати банани, як щось само собою зрозуміле. Банан, вирощений в Коста-Ріці і доставлений в англійський супермаркет, вартий менше, ніж яблуко з сусіднього саду", - відзначає головний виконавчий директор Tropical Biocentric Гілан Гершон.

"Але люди починають хвилюватися, - попереджає він. - Ця рослина широко клонується, тому, коли з'являється хвороба, здатна вбити одну рослину, вона може потенційно змести з лиця землі цілу індустрію".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Помірні дощі прийдуть в Україну найближчими днями

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА