12:53 01.06.2018

Мати Кольченка заявляє, що її сина змушують прийняти російське громадянство

2 хв читати
Мати Кольченка заявляє, що її сина змушують прийняти російське громадянство

Кримчанина Олександра Кольченка, який 31 травня оголосив голодовку в російській виправній колонії, змушують прийняти російське громадянство і шантажують батьками, які залишилися в анексованому Криму, повідомляє "Радіо Свобода" в п'ятницю з посиланням на слова матері О.Кольченка Лариси Кольченко.

"Змушують прийняти російське громадянство. Спочатку розмова починається з того, "як погано в Україні і як добре в Росії", потім починається відкритий шантаж, розповідають про те, що "в тебе батьки в Криму залишилися", що треба б якось прийняти громадянство... А потім у відкриту хочуть, щоб він підписав паспорт", - розповіла Л.Кольченко виданню.

На її думку, розраховують на те, що, коли О.Кольченко прийме громадянство РФ, Україна ніяк не зможе вплинути на його звільнення.

Як повідомлялося, в серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону (РФ) засудив українського режисера Олега Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у створенні на території півострова терористичного співтовариства . У тій же справі О.Кольченко був засуджений до 10 років позбавлення волі. Верховний суд РФ відмовив в розгляді касаційної скарги на вирок.

На початку травня 2016 року засуджені заповнили документи для передачі в Україну для відбування покарання, але РФ відмовилася передати О.Сенцова і О.Кольченка для відбування покарання на батьківщину в зв'язку з тим, що вони нібито отримали російське громадянство.

31 травня 2018 року О.Кольченко оголосив голодовку з вимогою звільнити О.Сенцова.

У МЗС підкреслюють, що О.Сенцов і О.Кольченко під час судових засідань зробили офіційні заяви, що вони ніколи не зверталися і не планують звертатися до російських органів з метою оформлення російського громадянства, оскільки є громадянами України, але РФ не визнає їхнього українського громадянства. А дії РФ щодо поширення свого громадянства на громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Криму, є грубим порушенням норм і принципів міжнародного гуманітарного права і зобов'язань РФ як держави-окупанта, що випливають з ст.45 Гаазької Конвенції 1907 і ст.47 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За минулу добу в Україні внаслідок обстрілів загинула одна дитина, восьмеро поранені

Лондон не заперечує проти використання зброї по РФ - прем'єр Великої Британії

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА