14:09 10.05.2018

У Харківській, Донецькій, Луганській областях 36% українців вважають конфлікт на Донбасі війною

2 хв читати

В Україні 36% громадян, які проживають у Донецькій, Луганській і Харківській областях, вважають протистояння на Донбасі війною між Росією і Україною, а не внутрішнім конфліктом, свідчать дані соціологічного дослідження Міжнародного центру оборони і безпеки (ICDS).

Так, згідно з дослідженням, проведеним у трьох областях України в рамках проекту Центру з розвитку співробітництва 2016-2018 рр., та презентованому в четвер у Києві, 36% респондентів загалом розглядають протистояння на Донбасі як війну між Росією і Україною, а не як внутрішній конфлікт.

22% респондентів вважають конфлікт на Донбасі "новим бізнесом олігархів" (переважо так відповіли ті, хто визначає себе етнічними росіянами).

Гібридної війною Росії проти України вважають 21% опитаних (переважно ті, хто визначають себе етнічними українцями).

Найменш популярною інтерпретацією конфлікту є "рух сепаратистів за незалежність" (2%).

Свої страхи і тривоги з війною в Донбасі пов'язують 59% респондентів.

Також, згідно з опитуванням, більшу частину інформації про можливі загрози безпеки респонденти отримують з інтернету, зокрема із соціальних мереж (74%), з телебачення (60%), а також від рідних і друзів (49%).

Опитані українці вважають, що пріоритетними завданнями для підвищення рівня безпеки в країні є боротьба з корупцією на всіх рівнях (33%), заходи щодо підвищення індивідуальної відповідальності громадян за власну безпеку (18%) і реформи, спрямовані на модернізацію економіки та підвищення добробуту суспільства ( 17%).

Соціологічне дослідження було проведено в двадцяти місцевих громадах і населених пунктах в Донецькій, Луганській і Харківській областях за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Естонії через Програму розвитку співробітництва.

Так 1 835 респондентів віком від 15 до 80 років відповіли на запитання анкети, що стосуються розуміння і оцінки безпеки, обізнаності про загрози, довіри до державних органів і залученості в гарантування безпеки. Час проведення, а також статистична похибка не повідомляються.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА