16:48 09.05.2018

ЄСПЛ передав Великій палаті суду чотири справи "Україна проти Росії"

2 хв читати
ЄСПЛ передав Великій палаті суду чотири справи "Україна проти Росії"

Палата Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) передала Великій палаті суду чотири справи "Україна проти Росії", що стосуються порушень прав людини в анексованому Криму і на Донбасі.

"Палата Європейського суду з прав людини, яка розглядає чотири міждержавних заяви, подані Україною проти Росії, вирішила відмовитися від юрисдикції над ними на користь Великої палати", - йдеться в повідомленні на сайті ЄСПЛ у середу.

Так у переданих справах України звинувачує Росію і збройні групи, які РФ контролює у порушення Європейської конвенції з прав людини. Зокрема, заяви були подані за кількома статтями, включно зі статтю 2 (право на життя), статтею 3 (заборона тортур і нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження), стаття 5 (право на свободу і безпеку), стаття 6 (право на справедливий судовий розгляд ).

Перші дві справи стосуються подій, починаючи з 27 лютого 2014 року, коли Російська Федерація здійснила анексію АР Крим, а також, здійснюючи контроль над сепаратистами і збройними групами, реалізовувала агресивні збройні дії на Донбасі, що призвело до численних порушень Конвенції.

Зокрема, вказується на загибель українських військових і цивільних унаслідок незаконної анексії Криму і збройної агресії на Донбасі; незаконні арешти, тортури і жорстоке поводження до кримських татар за етнічною ознакою і за спроби захистити українські національні символи в Криму; автоматичне визнання жителів Криму громадянами РФ; переслідування і перешкоджання діяльності журналістів тощо.

Інші дві справи покривають події в Криму та східній Україні з вересня 2014 року. Уряд України стверджує, що РФ, встановила контроль у Криму і, контролюючи сепаратистів і збройні групи, фактично контролює райони Донецька і Луганська, що означає, що вона несе відповідальність за численні порушення Конвенції у цих районах. Зокрема, незаконні арешти, обшуки і зникнення активістів і членів кримськотатарської громади; загибель військових і цивільних на Донбасі унаслідок застосування сили збройними групами, контрольованими РФ; тортури і жорстоке поводження до цивільних і військових у Криму і на Донбасі; неможливість роботи українських ЗМІ на цих територіях; незаконна експропріація власності тощо

Як повідомлялося, Україна передала до ЄСПЛ п'ять справ, щодо відповідальності РФ за події на Донбасі і в анексованому Криму. Першу було передано ЄСПЛ 13 березня 2015 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Десятеро українських військових пройшли в Нідерландах навчання з обслуговування винищувачів F-16

ДБР викрило правоохоронців із Донецької області, які безпідставно нарахували понад 2,6 млн грн бойових доплат підлеглим

"Суспільне" розширює виробництво власного контенту на "Першому" і продовжить обмін контентом із усіма учасниками марафону "Єдині новини"

Запобіжний захід для заступника міністра агрополітики Дмитрасевича збережено - Апеляційна палата

Від початку доби відбулося 37 бойових зіткнень, найгарячіша ситуація на покровському напрямку - Генштаб

Ініціатива щодо посилення української ППО вже зібрала майже мільярд євро - МЗС Німеччини

США передали Харкову спецобладнання для відновлення електромереж

В Україні активно розвивається серійне виробництво наземних дронів

Міносвіти розробило рекомендації для вишів і профтехів щодо підготовки до нового 2024/2025 навчального року

Уночі ППО знищила один БпЛА Shahed у Миколаївській області - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА