19:43 25.04.2018

Матіос звинувачує Мінсоцполітики у блокуванні психологічної реабілітації ветеранів АТО

3 хв читати
Матіос звинувачує Мінсоцполітики у блокуванні психологічної реабілітації ветеранів АТО

Учасники АТО не проходять поточного року психологічну реабілітацію в Україні, незважаючи на те, що державний бюджет передбачає відповідне фінансування, заявляє головний військовий прокурор Анатолій Матіос і звинувачує в цьому Міністерство соціальної політики України.

"Військові прокурори встановили, що централізовані заходи з психологічної реабілітації учасників АТО в Україні у 2018 році не здійснюються взагалі, оскільки Міністерство соціальної політики України досі чи то не спромоглося чи то не захотіло прийняти низку нормативних документів, без яких укласти договори про надання послуг із реабілітації учасників АТО просто неможливо", - написав А.Матіос на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

При цьому він зазначив, що "через об'єктивну відсутність достатньої кількості фахівців-психологів із практичним досвідом (їх трохи більше 300, що катастрофічно мало на всіх військових держави) у військових частинах підхід до психологічної реабілітації з об'єктивних причин залишається вимушено формальним". "І хоча Міністерство оборони України цю проблему намагається вирішити та залучає до співпраці спеціалізовані волонтерські організації (яких є не багато), то інші військові формування покладаються лише на Мінсоцполітики", - зазначив військовий прокурор.

А.Матіос зазначив, що цього року державний бюджет України на заходи з психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників АТО та їх забезпечення санаторно-курортним лікуванням передбачає 109 млн грн. "От і маємо, що гроші на державних рахунках лежать, а послуги з психологічної реабілітації посттравматичного розладу військових і демобілізованих надаються виключно за ініціативи органів місцевого самоврядування, волонтерських організацій або під час перебування військовослужбовців на стаціонарному лікуванні у шпиталях", - зазначив він.

Головний військовий прокурор повідомив, що від початку проведення АТО статус учасника бойових дій отримали майже 326 тис. осіб, 8 тис. 489 з них зазнали каліцтв і поранень, 3 тис. 784 військовослужбовців загинули. При цьому за час проведення АТО, за даними Єдиного реєстру досудових розслідувань на 1 квітня 2018 року, щонайменше 554 особи вчинили самогубство.

"Ця прикра статистика змушує з сумом констатувати - наявність значного матеріального ресурсу не гарантує його раціонального та ефективного використання, а робота органів виконавчої влади з реабілітації воїнів наразі з боку держави є просто катастрофічно безсердечною і байдужою до тих, хто втратив здоров'я, захищаючи Батьківщину. Не скаржуся, але інструментів примусу зрушити бюрократію для захисту військових від наслідків війни у державі (окрім наших гнівних листів в міністерства або через соцмережі) не залишилося", - резюмував А.Матіос.

Як повідомлялося, Міністерство охорони здоров'я України в середу повідомило, що має намір розширити профіль відомчого Українського госпіталю для воїнів-інтернаціоналістів "Лісова поляна" в селищі Пуща-Водиця Оболонського району Києва та відкрити в ньому відділення для лікування посттравматичного стресового розладу (ПТСР) у ветеранів війни та членів їхніх сімей. "Лікування тут буде доступним для усіх категорій ветеранів - і афганців, і ветеранів АТО, членів їхніх сімей і людей, які постраждали внаслідок воєнних дій", - заявили у відомстві.

За даними Міністерства охорони здоров'я, ПТСР виникає внаслідок психотравмуючих подій. Світова статистика свідчить, що від 11% до 30% ветеранів з різних країн світу стикаються з цим розладом. Достовірна статистика для України відсутня, водночас відомо, що охоплення послугами з підтримки психічного здоров’я ветеранів є недостатнім.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Країни НАТО не мають наміру розміщувати свої війська в Україні - Столтенберг

Фракція "Слуги народу" ухвалила рішення про необхідність поділу повноважень Мінвідновлення - Безгін

Спортсмени можуть допомогти в залученні більшої кількості країн до Глобального саміту миру - Єрмак

Кабмін передав Міноборони повноваження Генштабу щодо погодження бронювання

У Львівській області чоловік загинув унаслідок вибуху гранати

Зеленський підписав Укази про призначення понад 100 суддів

Зеленський: Кремль відзначив день завершення Другої світової війни своїм нацизмом – масованим ударом по Україні

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА