16:24 18.04.2018

Дрони можуть внести до списку дотаційної сільгосптехніки

2 хв читати
Дрони можуть внести до списку дотаційної сільгосптехніки

Народні депутати пропонують внести безпілотні літальні апарати (БПЛА) - дрони - до списку техніки сільськогосподарського призначення, яка підлягає дотуванню.

Така ініціатива міститься в законопроекті "Про внесення змін до закону "Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу" (№8275), зареєстрованому у Верховній Раді в середу, 18 квітня.

"Документ передбачає розширення списку техніки сільськогосподарського призначення, яка підлягає дотуванню. До переліку техніки та обладнання для агропромислового комплексу додаються безпілотні літальні апарати - дрони. Йдеться про техніку вітчизняного виробництва, яка використовується в системі точного землеробства та здійснює дистанційно зондування посівів за допомогою дронів, а також обладнання, встановленого на цих агрегатах. Закон дасть змогу максимально спростити закупівлю цієї сучасної техніки фермерським господарствам, які прагнуть використовувати передові технології й останні наукові розробки", - зазначив ініціатор законопроекту президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко.

За його словами, документ буде розглянуто на засіданні аграрного комітету Верховної Ради наступного місяця. Його необхідно винести на розгляд парламенту в позачерговому порядку, оскільки він не потребує широкого обговорення.

"Головне, щоб цей документ поставили на розгляд вчасно. Адже нині дуже багато законопроектів чекають на розгляд. Деякі - роками. Але цей законопроект створює передумову для впровадження державної підтримки широкому застосуванню інформаційних технологій у сільськогосподарському виробництві. Таким чином, вітчизняні аграрії зможуть активно переходити на використання інноваційної техніки, яка матиме невисоку вартість", - наголосив президент УАК.

Раніше асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) пропонувала включити до переліку сільгосптехніки, що підлягає компенсації, дрони й обладнання для елеваторів.

"Нині придбати безпілотник за $2-3 тис. може далеко не кожен фермер. Проте якщо дрони реалізовуватимуться через програму часткової компенсації вартості с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва, агровиробник може розраховувати на компенсацію 25% ціни БПЛА. Виробники такого обладнання отримають поштовх до розвитку за рахунок збільшення попиту", - прокоментував таку ініціативу координатор комітету техніки УКАБ Олег Нестеров, слова якого наведено на сайті асоціації.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів у рамках механізму розподілу коштів на держпідтримку агропромислового комплексу на 2018 рік виділяє близько 1 млрд грн на програму 25%-ї компенсації аграріям вартості української сільгосптехніки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нова Зеландія ввела нові санкції проти РФ

Заступник прем'єра Словаччини вірить, що життя Фіцо більше не перебуває під загрозою

ВИБУХИ У ХАРЬКОВІ – МЕР МІСТА

Португалія візьме участь у Саміті миру в Швейцарії

Окупанти за добу завдали 2 ракетних і 48 авіаударів по Україні - Генштаб ЗСУ

За добу відбулося 140 бойових зіткнень, втрати окупантів склали близько 890 осіб - Генштаб ЗСУ

Українські війська продовжують виконувати оборонні та стабілізаційні заходи у Вовчанську, ворог зазнав значних втрат - Генштаб ЗСУ

Унаслідок обстрілу Степногірська Запорізької області постраждали 3 людини - голова ОВА

Нам потрібна максимальна присутність на Саміті миру лідерів Заходу й Глобального Півдня - зустріч Єрмака з президентами Євроради та Єврокомісії

Війська РФ за минулий день здійснили 37 обстрілів 10 громад Сумської області, одна людина загинула, одна поранена

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА