15:28 17.04.2018

Порошенко вирішив звернутися до Вселенського патріарха із проханням видати томос про єдину помісну Православну церкву в Україні

2 хв читати
Порошенко вирішив звернутися до Вселенського патріарха із проханням видати томос про єдину помісну Православну церкву в Україні

Президент України Петро Порошенко має намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати томос щодо єдиної помісної Православної церкви в Україні і закликає Верховну Раду оперативно підтримати його.

"Я, як президент, прийняв рішення звернутися до Вселенського патріарха, до його святості (Варфоломія - ІФ) з проханням про надання томосу Української незалежної, точніше, помісної автокефальної церкви", - заявив П.Порошенко у вівторок на зустрічі з лідерами фракцій Верховної Ради.

Глава держави також закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу.

"Просив би вас, шановні колеги, тому що є речі, які точно всіх нас об'єднують, щоб і парламент (бо і президент є представником українського народу, і парламент є представником українського народу), щоб парламент підтримав це звернення і зробив це якомога швидше", - додав президент.

За його словами, якщо буде відповідне рішення Верховної Ради, звернення президента і звернення церковних ієрархів, цей заклик буде передано Вселенському патріарху. "Для того, щоб це було найближчим часом на Соборі в Синоді розглянуто, і прийнято відповідне рішення. Сподіваємося, що це рішення може бути прийнято до (святкування - ІФ) 1030-річчя хрещення України-Русі", - висловив сподівання П.Порошенко.

При цьому глава держави наголосив на важливості церковної єдності та єдності народу в цьому рішенні.

Як повідомлялося, 16 червня 2016 року Верховна Рада прийняла звернення до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати томос щодо автокефалії Православної церкви в Україні.

У своєму зверненні Верховна Рада закликає Варфоломія визнати недійсним акт 1686 року, згідно з яким "у порушення канонів" Київська метрополія була приєднана до Московського патріархату.

"Український парламент закликає Вселенського патріарха взяти активну участь у подоланні наслідків церковного розділення шляхом скликання під егідою Вселенського патріархату Всеукраїнського об'єднавчого собору, який вирішив би всі спірні питання і об'єднав українське православ'я", - йдеться в зверненні.

22 червня спікер Верховної Ради А.Парубій повідомив, що патріарх Варфоломій отримав листа від українського парламенту з проханням надати автокефалію Православної церкви в Україні.

Святкування 1030-річчя хрещення Київської Русі - України відзначатимуть у 2018 році. День хрещення Київської Русі - України традиційно відзначається 27-28 липня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА