Вибори
13:39 04.09.2018

Тимошенко посилила свої позиції серед кандидатів у президенти, слідом ідуть Гриценко та Порошенко - опитування

3 хв читати
Тимошенко посилила свої позиції серед кандидатів у президенти, слідом ідуть Гриценко та Порошенко - опитування

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко має найбільшу підтримку серед респондентів, які мають намір брати участь у виборах президента України, і наростила її порівняно з травнем цього року.

Згідно з даними опитування, проведеного в серпні Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова, її рейтинг становить 17,8% респондентів, які мають намір взяти участь у голосуванні (в травні він становив 13,3%).

Далі в президентському рейтингу йдуть лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко - 8,4%, чинний президент Петро Порошенко - 7,9%, лідер партії "За життя" Вадим Рабинович - 6,7%, співголова фракції "Опозиційний блок" Юрій Бойко - 6,4%.

Шоумен Володимир Зеленський, який поки що не заявляв про намір балотуватися в президенти, має підтримку в 6,1% серед тих, хто має намір голосувати. Лідера Радикальної партії Олега Ляшка підтримують 5,8%. Співак Святослав Вакарчук, який також не декларував намір бути кандидатом у президенти, може набрати 5,6% голосів.

Тільки 37% виборців вважають свій вибір кандидата остаточним, ще 47% віддають перевагу певному кандидату зараз, але можуть і передумати, а для 11% все може ще змінитися. Так, за В.Рабиновича твердо мають намір голосувати 49,5% тих, хто визначив його як свій вибір, за Ю.Тимошенко - 46,2%, Ю.Бойка - 44,7%, А.Гриценка - 42,1%, О.Ляшка - 37,5%, П.Порошенка - 36,3%, С.Вакарчука - 32,9%, за В.Зеленського - лише 16,4%.

Ю.Тимошенко і П.Порошенко мають підтримку майже в усіх регіонах України (П.Порошенко - за винятком сходу країни). А.Гриценка і С.Вакарчука підтримують переважно на заході та в центрі, а В.Рабиновича і Ю.Бойка - на півдні, сході та на підконтрольній частині Донбасу. В О.Ляшко кращі результати в центрі і на півдні, а у В.Зеленського - на півдні та на Донбасі.

Серед факторів, які найбільше впливають на вибір кандидата, найвагомішими були визнані: особисті якості кандидата (57%), попередня діяльність (43%), його програма і пропозиції (40%).

Головними мотивами вибору кандидата є привабливість його особистості (значимий привід для 36% виборців), близькість ідей і пропозицій кандидата (також 36%).

Стосовно Ю.Тимошенко значущим для її виборців є те, що вона "бачить реальні шляхи подолання економічної кризи і забезпечення економічного підйому країни" (35%); той же мотив спрацьовує і для виборців О.Ляшка (32%). Для виборців В.Рабиновича, Ю.Бойка і А.Гриценка важливо, що ці кандидати "зможуть забезпечити мир на Донбасі" (34% серед виборців В.Рабиновича і А.Гриценка і 31% - серед виборців Бойка).

Найбільше відрізняються від інших мотиви голосування за П.Порошенка: його виборці цінують за вже зроблене для України (33%) і за те, що його поважають у світі (25%).

С. Вакарчук і В.Зеленський викликають довіру у своїх виборців, перш за все, як особистості (52% і 48% відповідно), третина їхніх виборців убачать у них "свіжу кров".

Переважна більшість громадян (70%) планує взяти участь у виборах президента України, тоді як не бажають брати участь 23% (на 6% більше, ніж у травні 2018 року). Решта респондентів щодо голосування на виборах ще не визначилася. Серед регіонів істотно відрізняється Донбас, де лише 36% опитаних мають намір брати участь у виборах.

Основний аргумент відмови від участі у виборах - відсутність кандидата, за якого варто було б проголосувати (так вважають 30% тих, хто не має наміру брати участь у виборах). Особливо виражений цей мотив на Західній Україні (52%) і на Донбасі (52%). У цьому питанні Донбас значно відрізняється від інших регіонів країни: основною причиною відмови від виборів у жителів цього регіону є невіра, що вибори будуть проведені чесно (62% серед тих, хто не має наміру голосувати) і взагалі відсутність інтересу до політики (42%).

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" ім.Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 16 до 22 серпня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму і окупованих територій Донецької і Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА