12:21 19.02.2021

ВР ухвалила закон про сертифікацію "Укренерго"

2 хв читати
ВР ухвалила закон про сертифікацію "Укренерго"

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект №3364-1 щодо сертифікації оператора системи передачі (ОСП) "Укренерго" за моделлю ISO (Independent System Operator).

За відповідну законодавчу ініціативу голови енергокомітету Верховної Ради Андрія Геруса (фракція "Слуга народу") проголосували 274 депутати.

Пропонується, зокрема, внести зміни до ч. 3 ст. 32 закону про ринок електроенергії, згідно з якими ОСП зможе бути не лише власник системи передачі, як записано в чинному законі, а й суб'єкт господарювання державної форми власності, якому передано права на її управління.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що основним його завданням є врегулювання питання сертифікації ОСП за моделлю ISO, яка передбачає: ОСП користується майном, що забезпечує цілісність об'єднаної енергетичної системи України та диспетчерське управління, при цьому таке майно залишається у власності держави.

На необхідності ухвалення змін до закону про ринок електроенергії, що дає змогу сертифікувати ОСП, неодноразово акцентували в "Укренерго", зазначаючи, що це - одне із ключових питань забезпечення інтеграції ОЕС України з європейською енергосистемою, запланованої на 2023 рік.

Як повідомлялося, Верховна Рада на початку вересня 2020 року не підтримала законопроект №3364-1 (217 голосів "за") про сертифікацію НЕК "Укренерго" за моделлю ISO (Independent System Operator), відправивши його на повторне перше читання.

У лютому 2020 року рішення регулятора про попередню сертифікацію "Укренерго" не підтримав Секретаріат Енергетичного Співтовариства, зазначивши, що компанія, яка подала заявку на сертифікацію, не відповідає вимогам у частині володіння активами. При цьому Секретаріат відзначив необхідність внесення до українського законодавства змін, які дали б змогу сертифікувати оператора за моделлю ISO.

НКРЕКП 7 жовтня 2019 року ухвалила попереднє рішення про сертифікацію "Укренерго" як незалежного ОСП, яка передбачала внесення змін до закону "Про ринок е/е" (у ч. 3 ст. 32) для остаточної сертифікації компанії.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК перебуває у підпорядкуванні Міністерства фінансів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація в енергетиці дуже складна, але влада працює над мінімізацією ризиків до старту опалювального сезону - Шмигаль

Продовження режиму безмитної торгівлі стосується переважно торгівлі агротоварами - Свириденко

Arricano збільшує представленість українських виробників серед орендарів ТРЦ

Кабмін призначив Висоцького в. о. міністра агрополітики, Шкуракова - в. о. глави Мінвідновлення

Arricano збільшує представленість українських виробників серед орендарів ТРЦ

НБУ проти збільшення строків повернення експортної виручки

США підвищують мита для товарів китайського експорту на суму $18 млрд на рік

Мінфін анонсував отримання EUR1,9 млрд завдяки затвердженню Радою ЄС Плану України

ЄС остаточно схвалив План України для реалізації Ukraine Facility - Шмигаль

Попит на зарядні станції та інші альтернативні джерела живлення в мережі "Фокстрот" зріс утричі з початку року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА