12:58 05.02.2021

Альтернативний законопроект про "Дія.City" може мати неприємні наслідки для ФОП - експерт

2 хв читати
Альтернативний законопроект про "Дія.City" може мати неприємні наслідки для ФОП - експерт

Законопроект №4303-2 "Про стимулювання розвитку сфери інформаційних технологій в Україні" дає можливість не визнавати трудовими відносини ІТ-компаній з фізичними особами-підприємцями (ФОП), які працюють у цій сфері, що може мати неприємні наслідки для останніх, вважає партнер юридичної фірми Asters Юрій Котляров.

"Законопроект №4303-2 фактично встановлює презумпцію відсутності трудових відносин у разі укладення договору між ФОП та ІТ-компаніями. Спростувати цю "презумпцію" буде дуже непросто не лише для Держпраці та податкових органів, а й для працівників у форматі ФОП, які з певних причин матимуть наміри щодо захисту своїх соціальних гарантій", - сказав юрист у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Він уточнив, що йдеться про альтернативний законопроект, який може лягти в основу правового режиму "Дія.City". За словами експерта, зокрема, ст. 5 проекту закону встановлює деякі особливості в договорах між замовниками і виконавцями, які дуже нагадують ознаки трудового договору, проте ці особливості не можуть бути підставою для визнання відносин трудовими інакше як з відома сторін відповідного договору.

"У такому контексті можна стверджувати про дисбаланс запропонованого врегулювання та можливості обмеження прав найманих осіб, що працюють у сфері ІТ, порівняно з іншими індустріями", - пояснив Котляров.

На його думку, в основному законопроекті про "Дія.City" №4303 передбачене застосування GIG-контрактів як гнучкої форми трудових відносин роботодавця і найманого працівника з відповідним балансом соціальних гарантій і запобігання застосуванню масиву застарілих норм трудового законодавства.

Як повідомлялося, у Верховній Раді 2 листопада 2020 року було зареєстровано законопроект №4303 "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні", який визначає правові засади спеціального правового режиму "Дія.City" для IT-індустрії. Потім були зареєстровані й альтернативні проекти.

На робочій зустрічі представників комітету ВР з питань цифрової трансформації зі стейкхолдерами законопроектів Мінцифри повідомило про плани подати законопроект №4303д замість №4303, який врахує частину пропозицій і "влучних ідей" альтернативних №4303-1 та №4303-2.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА