14:17 27.01.2021

НБУ затвердив нові вимоги до визначення банками розміру кредитного ризику для розширення кредитування - заступник глави Нацбанку Гелетій

3 хв читати
НБУ затвердив нові вимоги до визначення банками розміру кредитного ризику для розширення кредитування - заступник глави Нацбанку Гелетій

Національний банк України (НБУ) затвердив нові вимоги до визначення банками розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями, повідомив заступник глави НБУ Юрій Гелетій.

"Загалом ці зміни, разом зі спрощенням підходів до оцінки кредитного ризику, забезпечуватимуть збереження вимог до ґрунтовної оцінки рівня кредитного ризику. Вони сприятимуть розширенню можливостей кредитування, зокрема, в сегментах малого бізнесу та іпотеки - ключових напрямах банківського кредитування в 2021 році", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

НБУ також дозволив банкам обліковувати доходи членів сім'ї під час оцінки фінансового стану позичальника для надання іпотечного кредиту.

"Оскільки досить часто придбання житла в іпотеку здійснюється за кошти подружжя, облік доходів члена сім'ї боржника дасть змогу якісніше оцінити реальну платоспроможність сім'ї та зробить іпотеку доступною", - пояснив заступник глави.

За його словами, регулятор також дозволив банкам не здійснювати самостійно огляд стану житлової іпотеки фізичних осіб за наявності договору обов'язкового страхування іпотеки, що вплине на зниження витрат банків на супровід кредитів.

Крім того, Гелетій повідомив, що НБУ дозволив банкам оцінювати за спрощеною процедурою активи (окрім інвестиційних проектів та цінних паперів) боржника, сукупний обсяг заборгованості якого не перевищує 0,1% від основного капіталу банку. Зокрема, це стосується іпотеки та кредитування малого бізнесу.

"Такі зміни ґрунтуються на регламенті Європейського Союзу з визначення критеріїв регуляторних ризиків роздрібних активів. Відповідно, банки зможуть оцінювати активи боржників із низьким обсягом заборгованості без постійного аналізу їхнього фінансового стану - на підставі стану обслуговування боргу", - пояснив заступник глави.

Він додав, що під спрощену процедуру оцінки підпадатимуть невеликі кредити з тих сегментів, де банк ще не встиг накопичити великий кредитний портфель, що, за оцінками Нацбанку, знизить витрати банків на супровід таких кредитів і сприятиме прискоренню кредитування.

Окрім цього, центробанк знизив значення нижньої межі PD (імовірність дефолту) під час розрахунку розміру кредитного ризику за кредитами боржників-юросіб на груповій основі - до рівня 0,005 (з 0,02), що відповідає значенню нижньої межі діапазону, встановленої для оцінки кредитного ризику на індивідуальній основі, повідомив Гелетій.

Із посиланням на оцінки НБУ він зазначив, що такі зміни знімуть зайве навантаження з капіталів банків, водночас не генеруватимуть додаткові ризики, оскільки банки, ухвалюючи рішення про використання значення іншої межі PD, спиратимуться на внутрішні документи, заздалегідь погоджені регулятором.

Гелетій додав, що Нацбанк дозволив банкам визначати клас групи юросіб на підставі рейтингу за міжнародною шкалою материнської компанії-контролера, що спростить банкам оцінку позичальників, які мають материнські компанії з високими міжнародними рейтингами, та вплине на наближення оцінки кредитного ризику таких боржників до міжнародних.

Заступник глави центробанку сказав, що відповідні зміни можуть вплинути на підвищення інвестиційної привабливості України для інвесторів.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація в енергетиці дуже складна, але влада працює над мінімізацією ризиків до старту опалювального сезону - Шмигаль

Продовження режиму безмитної торгівлі стосується переважно торгівлі агротоварами - Свириденко

Arricano збільшує представленість українських виробників серед орендарів ТРЦ

Кабмін призначив Висоцького в. о. міністра агрополітики, Шкуракова - в. о. глави Мінвідновлення

Arricano збільшує представленість українських виробників серед орендарів ТРЦ

США підвищують мита для товарів китайського експорту на суму $18 млрд на рік

Мінфін анонсував отримання EUR1,9 млрд завдяки затвердженню Радою ЄС Плану України

ЄС остаточно схвалив План України для реалізації Ukraine Facility - Шмигаль

Збільшено термін обмежень е/е для промспоживачів, імпорт знову рекордний - "Укренерго"

Попит на зарядні станції та інші альтернативні джерела живлення в мережі "Фокстрот" зріс утричі з початку року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА