21:56 20.01.2021

"Укртрансгаз" вважає неприйнятним перегляд договору з "МГУ" про купівлю-продаж ОГТСУ

2 хв читати
"Укртрансгаз" вважає неприйнятним перегляд договору з "МГУ" про купівлю-продаж ОГТСУ

АТ "Укртрансгаз" стурбований спробами ТОВ "Магістральні газопроводи України" переглянути умови договору про купівлю-продаж ТОВ "Оператор ГТС України", йдеться в повідомленні компанії в Фейсбук.

У компанії зазначають, що пояснення з боку наглядової ради "МГУ" про нестачу коштів для виконання умов договору необгрунтованими, оскільки за дев'ять місяців 2020 року ОГТСУ отримав чистий прибуток 24,7 млрд грн.

"Однак не менш важливою є політична складова. Спроби переглянути договір, за яким здійснювався анбандлінг, ставить під сумнів одну з найуспішніших державних реформ за час незалежності України. Потенційно це відкриває "Газпрому" шлях до можливого перегляду умов транзитного договору, а також може стати перешкодою для подальшої євроінтеграції газового ринку Європи", - наголошується в повідомленні.

Т.в.о. голови "Укртрансгазу" і перший заступник голови правління "Нафтогазу України" Сергій Перелома на своїй сторінці в Фейсбук також нагадав, що, відокремивши ОГТСУ рік тому, компанія у рази знизила свої доходи.

Раніше в середу спостережна рада "МГУ" звернулася до Кабінету міністрів з пропозицією почати переговори щодо внесення змін до договору купівлі ТОВ "Оператор ГТС України" у НАК "Нафтогаз України".

Наглядова рада нагадувала, що відповідно до договору "МГУ" придбало у "Укртрансгазу" 100% ТОВ "ОГТСУ" на умовах початкового платежу та динамічної ціни, яка діє протягом 15 років.

НР вважає, що чинний договір унеможливлює здійснення "МГУ" періодичних виплат "Укртрансгазу", а також необхідних і достатніх інвестицій в модернізацію газотранспортної системи для виконання програми, яку затвердив регулятор.

У зв'язку з цим НС "МГУ" просить уряд внести зміни в текст договору про купівлю-продаж "ОГТСУ".

Як повідомлялося, "Нафтогаз" у процесі анбандлінгу створив ТОВ "ОГТСУ", якому передав функції "Укртрансгазу" з управління ГТС України. ОГТСУ було передано у власність АТ "МГУ", 100% акцій якого Кабмін передав в управління Міністерству фінансів. Одночасно держава передала новому операторові в управління газотранспортну систему терміном на 15 років.

У грудні 2020 року "МГУ" здійснило перший платіж "Укртрансгазу" в розмірі 3,85 млрд грн за корпоративні права в статутному капіталі ОГТСУ.

У фінансовому звіті "Нафтогазу" зазначалося, що договір купівлі-продажу частки в ОГТСУ передбачає отримання групою початкового фінансового внеску в розмірі 3,871 млрд грн і регулярні змінні платежі протягом 15 років на основі динамічної ціни, розрахованої за формулою, погодженою сторонами. Дебіторська заборгованість була визнана на дату продажу ОГТСУ вартістю 81,306 млрд грн. Крім того, 1 січня 2020 року "Укртрансгаз" продав ОГТСУ власний газ, необхідний для роботи системи, на 4,53 млрд грн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА