12:35 14.01.2021

Голова фінкомітету Ради пропонує обміняти ВВП-варанти на єврооблігації

3 хв читати
Голова фінкомітету Ради пропонує обміняти ВВП-варанти на єврооблігації

Обміняти ВВП-варанти, випущені під час реструктуризації зовнішнього боргу України у 2015 році, на єврооблігації, пропонує голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Що необхідно зробити в рамках боргової політики в 2021 році: проведення переговорів із власниками сумнозвісних варантів ім. Яресько про їх обмін на стандартні єврооблігації", - написав він у колонці в газеті "Сегодня".

На думку Гетманцева, дорожнеча держборгу України є основною перешкодою для розвитку, і проблема держборгу посилилася в 2014-2017 рр.

"Наше завдання в середньостроковій перспективі - послабити боргове навантаження і поступово перейти від кредитування МВФ до стандартних способів залучення грошових коштів на внутрішньому та міжнародному ринках", - вважає голова комітету.

Він пояснив, що для цього необхідно підвищити кредитні рейтинги в 2021 році на один щабель - до рівня "B+" із боку Fitch і S&P, повернутися до первинного профіциту держбюджету в 2022 році й стабілізувати рівень держборгу до ВВП, зберігши його в 2021 році на рівні +/-1 процентний пункт на рівні 2020 року.

Ще одним завданням 2021 року Гетманцев назвав вступ України до Азіатського банку інфраструктурних інвестицій та опрацювання альтернативних джерел фінансування держборгу.

ВВП-варанти були випущені в рамках реструктуризації держборгу України в 2015 році замість єврооблігацій на номінальну суму $3,2 млрд (20% від обсягу реструктуризації) і не є частиною держборгу країни. Платежі за ВВП-варантами здійснюватимуться щорічно в грошовій формі в доларах США залежно від динаміки зростання реального ВВП України у 2019-2038 рр., проте через два календарні роки - тобто між 2021-м і 2040 роками.

Якщо приріст ВВП за рік буде нижчий за 3% або реальний ВВП буде меншим ніж $125,4 млрд, то виплат за паперами не буде. Якщо ж приріст реального ВВП становитиме від 3% до 4%, виплата за паперами становитиме 15% перевищення показника ВВП над 3%, а якщо вище ніж 4% - то ще плюс 40% перевищення показника ВВП над 4%. Окрім цього, з 2021 до 2025 року платежі обмежені 1% ВВП.

Україна в середині серпня 2020 року оголосила про завершення викупу на відкритому ринку близько 11% своїх ВВП-варантів для зменшення виплат за ними в майбутньому. В ухваленому законі про держбюджет-2021 дебютні виплати за ними встановлено на рівні 1 млрд 154,7 млн грн, що за закладеним до документу середньорічним курсом 29,1 грн/$1 становить $39,68 млн.

У держбюджеті-2021 було продовжено на рік вперше впроваджену в 2020 році норму про право Мінфіну здійснювати угоди з державними деривативами (ВВП-варантами), включаючи їх обмін, випуск, купівлю, викуп та продаж за рахунок здійснення державних запозичень. Умови таких угод визначає Кабінет Міністрів.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА