10:27 06.01.2021

Понад 6 тис. бюджетних споживачів з 1 січня переведено на купівлю е/е в постачальника "останньої надії"

2 хв читати
Понад 6 тис. бюджетних споживачів з 1 січня переведено на купівлю е/е в постачальника "останньої надії"

З 1 січня 2021 року 6097 бюджетних споживачів у 13 областях України переведені операторами системи розподілу (ОСР) на купівлю електроенергії в постачальника "останньої надії" (ПОН), повідомила директор компанії "Трансенергоконсалтинг" Світлана Голікова у Facebook.

"Станом на 11:35 4.01.2021 отримано інформацію від 13 операторів системи розподілу про переведення на постачання постачальника "останньої надії" з 01.01.2021 - 6097 споживачів, більшість з яких - бюджетні установи й організації: лікарні, об'єднання територіальних громад, відділи освіти, школи", ‒ поінформувала вона.

Голікова нагадала, що до 1 січня 2021 року бюджетні споживачі купували електроенергію у постачальників універсальних послуг (ПУП).

Як вважають учасники ринку, головними причинами зміни постачальника стали незавершеність адміністративної реформи в країні, а також загальна комерційна непривабливість бюджетних споживачів для постачальників через розрахунки бюджетників за електроенергію за фактом на період дії карантину.

Згідно з законом про ринок електричної енергії, список споживачів, які отримали право на гарантовані енергопостачання з боку ПУП, окрім малих непобутових споживачів до 50 кВт потужності, було також розширено на період з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2020 року на всі бюджетні організації, незалежно від потужності споживання, а також на всіх споживачів до 150 кВт.

Отже, станом на 1 січня 2021 року ПУП зберегли за собою зобов'язання гарантованих постачань електроенергії виключно малим непобутовим споживачам потужністю до 50 кВт.

"Усіх бюджетників попереджали, щоб вони знайшли постачальника, який працюватиме з 1 січня, оскільки вони втрачають право на обов'язкову універсальну послугу, для можливості отримання якої необхідно було провести тендер. Я так розумію, що тендери вони провели, але більшість постачальників на них не прийшли через те, що бюджетні споживачі розраховуються за фактом, і постачальники не захотіли брати на себе фінансові ризики. Оскільки тендери було зірвано, то оператори систем розподілу (ОСР), згідно з правилами ринку, перевели споживачів на постачальника "останньої надії" на 90 днів", ‒ повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" представник однієї з українських консалтингових компаній, яка працює в енергетичній галузі.

Згідно з законом, ПОН, функції якого в Україні виконує держпідприємство "Укрінтеренерго", зобов'язаний відключати від електроенергії споживачів, які не зможуть знайти нового постачальника впродовж 90 днів.

Ще однією причиною вимушеного переведення бюджетних споживачів до ПОН учасники ринку називають незавершеність адміністративної реформи, через що багато бюджетних установ не встигли отримати новий юридичний статус.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА