18:47 15.12.2020

Рада прийняла держбюджет-2021 289 голосами

3 хв читати
Рада прийняла держбюджет-2021 289 голосами

Верховна Рада підтримала в цілому державний бюджет на 2021 рік (законопроект 4000) із дефіцитом 5,5% ВВП, "за" проголосували 289 народних депутатів за необхідних 226 голосів.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", фракція "Слуга народу" підтримала держбюджет 225-ма голосами. Разом із тим один член фракції - Лада Булах - утрималася під час голосування, ще троє - Ірина Верещук, Олександр Дубінський і Роман Бабій - не голосували, а 17 були відсутні.

Група "Довіра" з 20 депутатів підтримала держбюджет одноголосно, а група "За майбутнє" віддала за нього 21 з 24-х можливих голосів.

У "Батьківщині" держбюджет-2021 підтримали 12 депутатів, а ще стільки ж були відсутні в залі при голосуванні.

Також переважно позитивним було голосування за держбюджет з боку позафракційних парламентаріїв: 11 голосів "за" з 18-ти (проти проголосував Гео Лерос, Юлія Світлична не голосувала і п'ять депутатів були відсутні під час голосування).

Водночас три фракції не підтримали проект держбюджету-2021. Так, 11 депутатів від "Опозиційної платформи - За життя" проголосували проти, 16 членів даної фракції не проголосували взагалі, двоє утрималися і 15 були відсутні під час прийняття документа.

"Європейська солідарність" дала 25 голосів "проти", і два члени фракції не голосували. У фракції "Голос" 13 депутатів утрималися від голосування за держбюджет, один проголосував проти (Андрій Шараськін) і шестеро були відсутні в залі засідань ВР під час голосування.

Водночас ресурсний законопроект із поправками до Податкового кодексу з бюджетного пакета (4101-д) залишається нерозглянутим у другому читанні та відсутній у порядку пленарних засідань парламенту цього тижня.

При цьому законопроект про держбюджет у вівторок попередньо розглянув на терміновому засіданні комітет з питань бюджету у зв'язку з ухваленням у супутньому законі поправки про зарахування у 2021 році 13,44% акцизного податку на паливо в загальний фонд бюджетів місцевого самоврядування (законопроект 4100-д).

Як зазначено у супровідних документах до законопроекту, для збалансування законопроекту про держбюджет на 2021 рік у зв'язку із зазначеною нормою комітет запропонував скоротити спецфонд на 8 млрд грн, а також скоротити видатки на програму з розвитку автодоріг державного значення на 5,5 млрд грн і водночас збільшити на 1,2 млрд грн видатки на програму виконання боргових зобов'язань за запозиченнями під державні гарантії на розвиток автодоріг загального користування.

Водночас передбачається скорочення на 3,2 млрд грн видатків за бюджетною програмою субвенцій державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автодоріг.

Як зазначив глава Мінфіну Сергій Марченко з трибуни парламенту, доходи держбюджету на наступний рік визначені в розмірі 1,092 трлн грн, що на 21 млрд грн більше порівняно з редакцією до першого читання, видатки - 1,347 трлн грн. Видатки до другого читання збільшено на 13,5 млрд грн.

Відповідаючи на запитання народних депутатів із трибуни Верховної Ради, Марченко наголосив, що сектор безпеки та оборони був єдиним, який при секвестрі державного бюджету не був секвестрований. Тому немає жодних підстав говорити про зменшення видатків на оборонну сферу.

Він також додав, що перед другим читанням вдалося скоротити видатки на Офіс президента. "Я відповідально заявляю, що між першим і другим читанням видатки на Офіс президента України були скорочені 273 млн гривень. Це вам на ваші запитання".

Міністр фінансів зазначив, що видатки на прокуратуру, ДБР, НАБУ та інші державні організації встановлюються відповідно до законів, ухвалених парламентом. А тому є обов'язковими для виконання Кабінетом Міністрів.

"І там забезпечені визначені рівні соціальних гарантій, виплат, зокрема зазначеним категоріям працівників. Ми виконуємо закон тією мірою, в якій є бюджет на ці можливості", - заявив Марченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

Кабмін пропонує ВР ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

Кількість вакансій на ринку праці зросла до нового рекорду з початку війни

Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

Шмигаль: У квітні Україна вийшла на обсяги експорту, співставні з довоєнними місяцями

Група "Нафтогаз" у 2023 р. отримала 23,1 млрд грн чистого прибутку проти 79,1 млрд грн збитку у 2022 р.

"Укренерго" фіксує зростання споживання е/е через похолодання

Фонд енергоефективності запускає програму "ГрінДІМ" для ОСББ та ЖБК

Енергетики повернули світло майже всім споживачам Сумщини, знеструмленим після ударів РФ по енергооб'єктах у понеділок - Міненерго

"Укрнафта" й АРМА звернулися до АМКУ по дозвіл на концентрацію для управління активами групи "Татнефть"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА