10:54 14.12.2020

"Нафтогаз" купив контрольний пакет у "Надра Юзівська"

3 хв читати
"Нафтогаз" купив контрольний пакет у "Надра Юзівська"

НАК "Нафтогаз України" придбав понад 50% у статутному капіталі ТОВ "Надра Юзівська", що належить НАК "Надра України", йдеться в повідомленні Антимонопольного комітету України (АМКУ).

З огляду на це АМКУ розпочав розгляд справи про концентрацію, у рамках якої "Нафтогаз" отримає можливість добувати вуглеводні на Юзівській площі.

"Наявна в матеріалах заяви інформація дає підстави вважати, що зазначена концентрація за формою є вертикальною інтеграцією суб'єкта господарювання, який здійснює діяльність із видобутку сировини (нафти і газу), виробництва та реалізації готової продукції. "Нафтогаз" має можливість посилити ринкову владу за рахунок збільшення обсягів власного видобутку природного газу та нафти, що може призвести до суттєвого обмеження конкуренції на ринках газу та нафти", - пояснюється в повідомленні комітету.

У зв'язку з цим комітет почав збирати інформацію, яка може вплинути на ухвалення АМКУ рішення про концентрацію.

Як повідомлялося, в січні 2013 року Shell і ТОВ "Надра Юзівська" підписали угоду про розподіл продукції (УРП) на пошук, розвідку і видобуток вуглеводнів на Юзівській площі (Харківська і Донецька обл.). Наприкінці 2014-го в Shell заявили, що досягти бажаного прогресу в розвідці Юзівського родовища газу не вдалося через бойові дії на Донбасі, а у вересні 2015 року Shell остаточно вийшла з УРП.

У липні 2016 року нідерландська Yuzgaz стала переможцем конкурсу із залучення інвестора для реалізації УРП з видобутку вуглеводнів у межах Юзівської площі. У грудні 2018 року Кабінет Міністрів схвалив передачу 90% прав і обов'язків ТОВ "Надра Юзівська" в УРП щодо Юзівської площі на користь компанії Yuzgaz з інвестором-оператором проекту в особі словацької Nafta a.s.

У грудні 2019 року голова Державної служби геології та надр Роман Опімах повідомив, що словацька Nafta a.s., яка належить холдингу EPH Group, відмовилася від участі в проекті, але пізніше EPH розмістило повідомлення про збереження інтересу до розробки площі.

Директор дивізіону "Розвідка та видобування" "Нафтогазу" Олександр Романюк в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в серпні 2020 року повідомив про підписання договору з НАК "Надра України" для отримання доступу до всієї доступної геологічної інформації компанії.

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в жовтні 2020 року повідомив, що група готова розпочати буріння на Юзівській площі через півроку після підписання договору з Кабінетом Міністрів на її розробку.

За його словами, Юзівська площа цікава компанії для тестування концепції розробки газу щільних піщаників. При цьому наразі до роботи в "Укргазвидобування" залучені фахівці, які працювали в Shell і курирували цей проект.

Юзівська ділянка площею 7,886 тис. кв. км розташована в Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносному басейні на території Донецької та Харківської областей. За оцінками "Надра України", потенціал Юзівської площі перевищує 3 трлн куб. м умовного палива, а базовий сценарій її розробки передбачає вихід на щорічний видобуток у 10 млрд куб. м, оптимістичний - у 20 млрд куб. м.

Донедавна 99% у ТОВ "Надра Юзівська" належало державній НАК "Надра України", ще 1% - 100%-й "дочці" НАК "Надра України" в особі "Укрнаукагеоцентр".

Джерело: https://u.to/mDKEGg

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

США виділять понад $190 млн на підтримку енергосектору України протягом п'яти років

Рада викликала керівника БЕБ

"Укренерго" обмежить промспоживачів і бізнес із 18:00 до 23:00, не виключає можливості аварійних відключень населення

Енергетики повернули світло понад 50 тис. абонентам, відключеним унаслідок повітряної атаки РФ уранці середи - Міненерго

Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА