19:01 25.08.2020

НБУ зарахував банк "Аркада" до категорії неплатоспроможних

4 хв читати
НБУ зарахував банк "Аркада" до категорії неплатоспроможних

Національний банк України (НБУ) зарахував до категорії неплатоспроможних АТ "АКБ "Аркада" (Київ), який станом на 1 липня 2020 року за розміром загальних активів посідав 45-те місце (1,902 млрд грн) серед 75 банків, що діяли в країні, повідомила прес-служба центробанку у вівторок.

Відповідне рішення затверджено постановою правління НБУ №541-рш/БТ від 25 серпня 2020 року.

"Правління Нацбанку ухвалило рішення про зарахування АТ "АКБ "Аркада" до категорії неплатоспроможних у зв'язку зі зменшенням нормативів капіталу менше ніж до однієї третини мінімального встановленого рівня. Рішення ухвалено з метою захисту інтересів вкладників і кредиторів банку", - зазначено в повідомленні.

Наголошується, що капітал банку впав нижче нормативного рівня і став негативним через втрату основного активу - будівлі головного офісу та земельної ділянки за адресою вул. Ольгинська, 3 в Києві.

Згідно з повідомленням, банк надав зазначену нерухомість як заставу за кредитом, залученим пов'язаною з банком компанією-забудовником, і втратив її через несвоєчасне обслуговування боргу забудовником.

За даними НБУ, на момент укладення кредитного договору оціночна вартість будівлі перевищувала 620 млн грн (майже 27% від усіх активів банку).

"НБУ, вивчивши матеріали про переоформлення права власності на об'єкт (договір застави, кредитний договір та додатки до нього), звернувся до Національної поліції України із заявою з приводу неправомірних дій посадових осіб банку і проханням зберегти зазначену нерухомість", - повідомив регулятор.

Нацбанк зазначає, що понад 90% вкладників банку "Аркада" (понад 5 тис. осіб) отримають вклади в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) суму в 200 тис. грн. Більші вклади будуть відшкодовані в межах зазначеної суми. Всього ФГВФО забезпечить виплату гарантованої суми в обсязі 285 млн грн.

НБУ наголосив, що виведення фінустанови з ринку не пов'язане із затримкою введення забудовниками в експлуатацію будинків ЖК "Еврика" та ЖК "Патріотика".

Як повідомлялося, правління НБУ рішенням від 6 серпня №514-рш / БТ віднесло АТ "АКБ "Аркада" до категорії проблемних, йдеться в описовій частині ухвали Печерського суду від 19 серпня з посиланням на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, який вимагав і домігся арешту комплексу приміщень банку як запобіжного заходу.

"Крім того, рішенням правління НБУ від 06 серпня 2020 року №515-рш / БТ щодо діяльності АТ "АКБ "Аркада" введений особливий режим контролю і призначений куратор", - йдеться в документі.

Згідно з постановою Печерського суду від 19 серпня, ФГВФО домігся арешту будівлі головного офісу банку площею на 14,1 тис. кв. м і землі, на якій вона розташована, площею 0,53 га за адресою Київ, вул.Ольгинська, 3-А. Постанова забороняє банку відчужувати, псувати, передавати право власності або надавати в забезпечення зазначене майно.

Як повідомлялося 14 і 17 серпня на сайті банку, фінустанова не займалася продажем головного офісу третім особам, не дивлячись на поширену про це в соціальних мережах інформацію.

Банк пояснював, що влітку 2019 року його забудовник, який є замовником будівництва житлового комплексу "Патріотика" і "Патріотика на озері", вичерпав всі можливості для фінансування будівництва цих комплексів, а через тиск на нього з боку Київради та КМДА залучення коштів від інвесторів повністю зупинилося.

У зв'язку з відсутністю ліквідного забезпечення для отримання кредиту забудовник звернувся до банку "Аркада" з проханням виступити майновим поручителем за кредитом. Так, у вересні-2019 цей забудовник залучив позику на фінансування будівництва житлових будинків, за яким банк "Аркада" виступив гарантом і надав в заставу будівлю головного офісу.

"В результаті несвоєчасного обслуговування боргу забудовником кредитор звернув стягнення на предмет застави, в зв'язку з чим будівля перейшла в формальне володіння кредитора. Водночас кредитор не має на меті володіти будинком банку", - зазначив банк, уточнивши, що нині сторони затверджують юридичні формальності з оформлення документів для проведення реституції.

Банк також зазначив, що приймаючи рішення виступити поручителем, він розраховував, що Київрада і КМДА відшкодують забудовнику 365 млн грн, які той вклав у будівництво великої котельні та інженерних мереж за межами будівельного майданчика, однак місто досі не виконало своїх зобов'язань.

У повідомленні зазначалося, що банк очікує рішення відповідних питань і відновлення запису в Державному реєстрі права на власність банку "Аркада" на будівлю головного офісу найближчим часом.

АКБ "Аркада" створений у 1993 році. Власником істотної участі банку, згідно з даними НБУ станом на 1 червня 2020 року, є Костянтин Паливода (спільна участь 74,797%).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль: Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших, іще раз закликаю до економії

Для бізнесу та промисловості Києва з 18:00 п'ятниці до 07:00 суботи запроваджуються обмеження споживання електроенергії

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

Дефіцит е/е значний протягом майже всієї доби, за винятком годин активної роботи ВДЕ - "Укренерго"

"Нафтогаз" готовий надати свою інфраструктуру для оперативного підключення газової генерації е/е і забезпечити її газом - СЕО

Харків'яни та жителі області отримають збільшену субсидію та пільгу на електроенергію в неопалювальний сезон

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА