12:38 23.03.2020

Кабмін проігнорував напрацювання Мінекономіки щодо спрощення закупівель ліків для боротьби з Covid-19 - профільний департамент

2 хв читати
Кабмін проігнорував напрацювання Мінекономіки щодо спрощення закупівель ліків для боротьби з Covid-19 - профільний департамент

Кабінет Міністрів згідно з постановою про закупівлі ліків і медобладнання для боротьби з епідемією Covid-19 передбачив фактично відкритий тендер щодо них, проігнорувавши водночас напрацювання і пропозиції департаменту сфери публічних закупівель Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, повідомила директор департаменту Лілія Лахтіонова.

"Якщо хотіли спростити закупівлі Covid-19, то навіщо з них зробили майже відкритий тендер? Фактично саме цього зараз вимагають від замовників цією постановою. Цей документ є абсолютно недоречним в умовах, в яких зараз перебуває Україна", - написала вона в Facebook.

За її словами, профільний департамент міністерства розробив порядок закупівель, позбавлений складних процедур і зайвої бюрократії.

"...Враховуючи виклики сьогодення, профільний департамент Мінекономіки, який я очолюю, розробив необхідний порядок закупівель. У ньому якраз немає цих складних кроків, процедур, папірців, а є дуже простий механізм закупівлі за один день (!) та інформування про закупівлю через електронну систему", - написала Лахтіонова.

Ці напрацювання уряд не взяв до уваги, заявила Лахтіонова.

Водночас затверджений урядом порядок встановлює вимогу до замовника, зокрема, внести зміни до річного плану, зробити оголошення в системі про предмет закупівлі, ціну та інші характеристики, провести переговори з учасниками, які відгукнулися. Потім він має перевірити учасників на відповідність законодавству, здійснити закупівлю лише через 48 годин після оприлюднення оголошення, потім викласти звіт у системі ProZorro. Це означає вимогу фактично провести відкритий тендер, пояснила директор департаменту.

"На жаль, те, що написано в цій постанові, взагалі не полегшує життя ні замовникам, ні медикам", - зазначила Лахтіонова.

"Або замовники отримують справді просту процедуру, або ситуація з поставками життєво необхідних виробів та ліків буде під загрозою", - констатувала вона.

З критикою зазначеної постанови виступило також держпідприємство "Прозорро".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА