20:34 02.03.2020

Мінекоенерго України просить Енергоспівтовариство терміново завершити медіацію з інвесторами ВДЕ

3 хв читати
Мінекоенерго України просить Енергоспівтовариство терміново завершити медіацію з інвесторами ВДЕ

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель звернувся до голови Центру з вирішення спорів і переговорів Секретаріату Енергетичного співтовариства (ЕС) Дірка Бушле з проханням прискорити завершення процесу медіації з інвесторами відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

"Сьогодні на ринку склалася непроста ситуація, міністерство більше не може зволікати з поданням комплексу напрацьованих рішень, необхідних для усунення викликів, пов'язаних із питаннями підтримки відновлюваної енергетики", - йдеться в листі Оржеля, оприлюдненому на сайті міністерства в понеділок.

За словами міністра, за участю всіх зацікавлених сторін напрацьовано законопроект, який найближчим часом буде представлено Кабінету Міністрів України, і ще є шанс включити до нього пропозиції.

Глава Мінекоенерго заявляє, що очолюване ним відомство готове до конструктивної співпраці у доопрацюванні законопроекту і в парламенті, і в рамках процедури медіації, проте не може затягувати з усуненням загроз енергосистемі країни. Такими загрозами Оржель, зокрема, назвав високу вартість виробленої ВДЕ електроенергії та обмежені можливості для їх інтеграції в енергосистему у зв'язку з негарантованим графіком виробництва електроенергії.

За його прогнозами, обсяг додаткової надбавки до ціни на електроенергію в рамках "зеленого" тарифу в 2020 році перевищить 30 млрд грн і в подальшому збільшуватиметься. Водночас міністр прогнозує дефіцит ДП "Гарантований покупець" цього року на рівні 19 млрд грн.

Оржель зазначає, що на сьогодні заборгованість ГарПоку за вироблену в січні-лютому "зелену" електроенергію 2020 року становить близько 2 млрд грн.

Виходом із ситуації та дієвим механізмом розвитку ВДЕ в Україні Оржель вважає впровадження "зелених" аукціонів. За його словами, міністерство зацікавлене і робить усе необхідне для прискорення імплементації аукціонної моделі підтримки ВДЕ та забезпечення її ефективності для інвесторів, споживачів і енергосистеми загалом.

Водночас, зазначив Оржель, впровадження аукціонів і визначення квот гальмує передбачений законодавством перехідний період для реалізації проектів за "зеленим" тарифом.

Він також додав, що в умовах затягування медіації потужності ВДЕ за "зеленими" тарифами продовжують зростати, загострюючи проблему. За його словами, в січні-лютому вони збільшилися ще на 440 МВт - до 6,8 ГВт.

Як повідомлялося, Мінекоенерго минулого тижня озвучило новий, жорсткіший сценарій вирішення ситуації, що склалася на ринку ВДЕ. Він передбачає, зокрема, добровільну реструктуризацію "зелених" тарифів (з/т) у вигляді його зниження на 5-25% залежно від виду генерації та її потужності. У більшості випадків як компенсацію передбачено продовження терміну виплат на п'ять років. Також тим, хто погодився на добровільну реструктуризацію, пропонується запровадити 100%-ву відповідальність за небаланси з 2022 року; а для тих, що відмовився, - з 2020 року.

Відомство також ініціювало норму, відповідно до якої обмеження вироблення е/е об'єктами "зеленої" генерації не оплачуються у разі, якщо такі обмеження не перевищують 200 годин на рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА