19:45 27.11.2019

Прем'єр України заперечує ведення окремих переговорів з Росією про закупівлі газу

3 хв читати
Прем'єр України заперечує ведення окремих переговорів з Росією про закупівлі газу

Основною метою газових переговорів з Росією є укладення нового довгострокового транзитного контракту після 2019 року за європейськими правилами, окремі переговори про можливості закупівлі російського газу не ведуться, заявив прем'єр України Олексій Гончарук.

"У нас тривають переговори з продовження транзиту газу з РФ в ЄС. Це ті переговори, які ведуться, і про них усі знають. У рамках цих переговорів є багато питань, умов, ініціатив, ідей, які озвучуються різними учасниками. Не існує окремих переговорів про купівлю газу у Російської Федерації", - сказав глава уряду на брифінгу в середу.

Гончарук підкреслив, що українська сторона наполягає на двох основних умовах: європейські правила і довгостроковість транзиту, тому що це питання безпеки. "Решта - це питання переговорів між комерційними суб'єктами, компаніями", - сказав прем'єр.

Як повідомлялося, "Газпром" 18 листопада направив "Нафтогазу України" офіційну пропозицію щодо продовження терміну дії існуючого контракту або укладення нового договору про транзит газу через територію України терміном на один рік з урахуванням прогнозного попиту європейських покупців на газ на 2020 рік.

У пропозиції "Газпрому", зокрема, зазначено, що необхідними умовами продовження чинного контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від усіх взаємних претензій у міжнародному арбітражі та припинення всіх судових розглядів.

"Нафтогаз" у відповіді "Газпрому", зі свого боку, наполягає на необхідності укладення відповідного європейським правилам нового транзитного контракту між "Газпромом" і оператором газотранспортної системи України. Українська компанія також заявляє про готовність розглянути можливість отримання від "Газпрому" природного газу замість грошей в рахунок виплат близько $ 3 млрд за рішеннями Стокгольмського арбітражу.

Українська сторона заявила, що розраховує на продовження газових переговорів у тристоронньому форматі за участі ЄС. Окрім того питання газового транзиту планується обговорити в ході зустрічі президентів України, РФ, Німеччини та Франції в "нормандському форматі".

Україна вже чотири роки не здійснює прямих закупівель російського газу. Причиною відмови наприкінці 2015 року стала неузгодженість за ціною. В кінці грудня 2017 року Стокгольмський арбітраж переглянув контрактну формулу в контракті між "Нафтогазом" і "Газпромом". За рішенням арбітражу, ціна газу для НАК тепер дорівнює ціні газу на хабі в Німеччині, тоді як раніше вона залежала від цін на газойль і мазут.

Водночас "Газпром" 1 березня 2018 року відмовився відновити поставки газу в Україну, повернувши внесений "Нафтогазом" авансовий платіж $ 127,624 млн і при цьому порушивши рішення Стокгольмського арбітражу, який відкоригував ціноутворення в контракті між компаніями. Такі дії з боку "Газпрому" також унеможливили виконання НАК рішення трибуналу щодо закупівлі мінімальних річних контрактних обсягів газу.

За словами виконавчого директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка, компанія через арбітраж вимагає від "Газпрому" компенсувати $ 213 млн (плюс відсотки) за порушення зобов'язань поставляти газ за контрактом на його постачання в період з березня 2018 року до вересня 2019 року з можливістю додати наступні місяці (4 млрд куб. м газу в 2018 році, 5 млрд куб. м газу в 2019 році), оскільки "Нафтогазу" доводилося купувати цей газ дорожче на європейському ринку.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА