09:54 27.11.2019

Правління НБУ заявляє про тиск з боку екс-власника ПриватБанку Коломойського

2 хв читати
Правління НБУ заявляє про тиск з боку екс-власника ПриватБанку Коломойського

Правління Національного банку України (НБУ) заявляє про кількатижневу сфокусовану атаку на регулятора у формі замовних спекуляцій та наклепу в ЗМІ, проплачених мітингів біля стін НБУ і навіть спроби насильницького вторгнення до центробанку.

"Ми вважаємо, що цей тиск на Національний банк здійснює олігарх та екс-власник ПриватБанку Ігор Коломойський, який заборгував державі $5,5 млрд, виведених із ПриватБанку до націоналізації", - йдеться у зверненні правління на сайті НБУ в середу

"Водночас держава - президент, уряд, Національний банк - об'єднані єдиною позицією, що кошти мають бути повернуті", - наголошує правління.

На його думку, мета атаки - створити керований інформаційний хаос, щоб дискредитувати центробанк і реформу з очищення банківського сектору, змінити керівництво та у майбутньому вдатися до ручного управління НБУ, а також уникнути відповідальності та необхідності повертати державі виведені з ПриватБанку кошти.

Ще одним завданням такої атаки в правлінні вважають перешкоджання співпраці України з міжнародними партнерами і насамперед МВФ, який підтримує позицію держави, що колишні власники збанкрутілих банків повинні повернути державі кошти.

НБУ обґрунтовує свою думку про те, що замовником інформаційної кампанії є Коломойський, тим, що мітингувальники, за заявами ЗМІ, отримують за це гроші і що до них з 25 листопада приєдналися працівники Нікопольського заводу феросплавів та інших підконтрольних Коломойському підприємств, які до цього пікетували офіси ПриватБанку в Дніпрі та Києві.

"По-третє, атака реалізується через головного "виконавця" - депутата Олександра Дубінського, фігуранта антикорупційних розслідувань, якого в медіа називають рупором олігарха Коломойського", - стверджує правління Нацбанку.

Керівництво регулятора наголошує, що тиск на центральний банк є неприпустимим у правовій та цивілізованій державі.

"Ми продовжуємо забезпечувати цінову та фінансову стабільність: регулюємо банки, забезпечуємо безперебійність платежів, нарощуємо міжнародні резерви України тощо. Однак, оскільки атаки можуть загрожувати налагодженій роботі регулятора та безпеці наших співробітників, НБУ вже звернувся до правоохоронних органів з проханням не допустити протиправних дій", - йдеться у зверненні.

Правління також закликало медійну та експертну спільноту підтримати НБУ об'єктивним висвітленням подій.

Як повідомлялося, на середу на 11:00 у Нацбанку намічено засідання парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, профільний фінансовий підкомітет якого очолює Дубінський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА