19:23 24.10.2019

Глава НБУ вважає невиправданим перегляд повноважень Ради центробанку в частині контролю за монетарною політикою

2 хв читати
Глава НБУ вважає невиправданим перегляд повноважень Ради центробанку в частині контролю за монетарною політикою

Глава Національного банку України (НБУ) Яків Смолій вважає невиправданим перегляд повноважень Ради центробанку в частині контролю за монетарною політикою.

"Сьогодні Нацбанк здійснює свою діяльність відповідно до закону, доповнення до якого було внесено в 2015 році. Будь-які зміни або посягання втрутитися, вносити зміни можуть призвести до послаблення інституціональної незалежності Нацбанку, а також можуть вплинути на втручання в його операційну діяльність. Тому це не найкращі світові практики", - сказав Смолій на брифінгу в четвер.

Водночас він зазначив, що закон про НБУ, ухвалений у 2015 році, було написано з урахуванням найкращих практик центробанків. "Ми не бачимо потреби вносити зміни, розширювати повноваження Ради НБУ в цьому питанні", - додав Смолій.

Як повідомив на брифінгу заступник глави НБУ Дмитро Сологуб, ухвалений закон про НБУ достатньо довго обговорювався, був частиною програми МВФ і відповідає основним міжнародним практикам. "Нині, коли постійно говорять про важливість незалежності Нацбанку, МВФ та інші міжнародні організації стурбовані її збереженням, то дискусія про розширення повноважень Ради НБУ, зокрема її можливості впливати на рішення правління з монетарної політики, як на мене, є недоцільною", - сказав Сологуб.

Як повідомлялося, голова Ради НБУ Богдан Данилишин за підсумками засідання ради, яке відбулося 22 жовтня, заявив, що Раді НБУ необхідно звернутися до Верховної Ради з пропозицією ініціювати внесення змін до закону про НБУ, згідно з якими Рада зможе встановлювати для правління ключові показники ефективності (KPI) грошово-кредитної політики, а функція оцінки та контролю за грошово-кредитною політикою буде підкріплена інструментом впливу.

Серед інших можливих змін до закону про Нацбанк Данилишин назвав усунення залежності в оплаті праці членів Ради від членів правління центробанку, посилення підзвітності правління та Ради суспільству, повне охоплення зовнішнім контролем усіх об'єктів НБУ, зменшення розміру загальних резервів для вивільнення державних коштів, посилення незалежності підрозділу внутрішнього аудиту НБУ та секретаріату Ради.

Окрім цього, Рада Нацбанку виступає за надання їй та експертам її секретаріату доступу до задокументованих моделей прогнозування та процесів НБУ, зокрема моделі та алгоритмів розрахунків, які використовує центробанк під час встановлення облікової ставки, повідомив Данилишин.

Член Ради НБУ Віктор Козюк заявив, що такі ініціативи Ради НБУ щодо розширення своїх повноважень не є колегіальним рішенням.

"На жаль, засідання Ради 22 жовтня 2019 року стало традиційним свідченням маніпулятивних підходів", - написав він на своїй сторінці у Facebоok.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація в енергетиці дуже складна, але влада працює над мінімізацією ризиків до старту опалювального сезону - Шмигаль

Продовження режиму безмитної торгівлі стосується переважно торгівлі агротоварами - Свириденко

Arricano збільшує представленість українських виробників серед орендарів ТРЦ

Кабмін призначив Висоцького в. о. міністра агрополітики, Шкуракова - в. о. глави Мінвідновлення

Arricano збільшує представленість українських виробників серед орендарів ТРЦ

США підвищують мита для товарів китайського експорту на суму $18 млрд на рік

Мінфін анонсував отримання EUR1,9 млрд завдяки затвердженню Радою ЄС Плану України

ЄС остаточно схвалив План України для реалізації Ukraine Facility - Шмигаль

Збільшено термін обмежень е/е для промспоживачів, імпорт знову рекордний - "Укренерго"

Попит на зарядні станції та інші альтернативні джерела живлення в мережі "Фокстрот" зріс утричі з початку року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА