19:56 17.10.2019

Міністр фінансів України задоволена ходом переговорів із МВФ щодо нової програми

2 хв читати
Міністр фінансів України задоволена ходом переговорів із МВФ щодо нової програми

Українська делегація під час візиту на щорічні збори Міжнародного валютного фонду (МВФ) продовжила обговорення нової програми допомоги з фондом і просувається в цих активних переговорах досить добре, повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова.

"Ми рухаємося швидше, ніж у попередні роки... Торішні переговори зайняли багато часу - не один візит до США на щорічні збори. Зараз рухаємося досить швидко", - сказала вона в інтерв'ю "Голосу Америки" в четвер у Вашингтоні.

Глава Мінфіну зазначила, що низку умов програми вже виконано, зокрема ухвалено закони про спліт Нацфінпослуг, про економічного оператора, про спільний режим транзиту.

Маркарова підтвердила, що під час переговорів обговорюється стабільність і нормальна робота банківського сектору. "ПриватБанк дуже складне питання - нічого не змінилося: є юридична стратегія, якої ми дотримуємося, є 155 млрд грн, які держава інвестувала в цей банк, тому питання банківської системи порушуються. І питання отримання коштів назад, не лише ПриватБанку (звісно, він найбільший), а й інших банків, і проблемних кредитів, зокрема державних банків", - сказала міністр.

Вона також повідомила, що провела конструктивну зустріч із представниками Казначейства США і не побачила якихось змін на гірше у відносинах сторін.

Україна провадить переговори щодо можливості відкриття фондом нової 3-річної програми розширеного фінансування на $5-6 млрд. У вересні Київ відвідала місія МВФ, яка згодом повідомила про плани продовжити дискусію найближчими тижнями.

Представники української сторони до початку роботи місії допускали, що вже за її підсумками можна досягти рекомендації про відкриття нової програми. Однак, за даними джерел агентства "Інтерфакс-Україна", близьких до переговорів, негативний вплив на кінцевий результат справили останні події навколо ПриватБанку (Київ), інформація про можливий компроміс з його екс-акціонерами без належної реакції глави держави, обшуки в банку, а також тиск на керівництво Національного банку країни.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук згодом сказав, що допускає досягнення staff level agreement із МВФ щодо нової програми в жовтні після переговорів у Вашингтоні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зниження облікової ставки до 11,5-12% до кінця 2024 р. допускають чотири члени КМП, ще сім очікують 13% - НБУ

В.о. директора ДП "Укрспирт" призначено Станіслава Банчука

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА