10:24 08.10.2019

Еквадор призупинив видобуток нафти на трьох родовищах через протести

2 хв читати
Еквадор призупинив видобуток нафти на трьох родовищах через протести

Еквадорська державна нафтова компанія Petroamazonas EP через масові протести призупинила роботу трьох нафтових родовищ.

Такий крок зумовлений "захопленням групами осіб, що не мають стосунку до їхньої діяльності", заявило міністерство електроенергетики країни. Представники компанії "ведуть із ними мирні переговори", додали у відомстві.

Призупинення означає зниження видобутку на 60 тис. барелів на добу, повідомляє Deutsche Welle.

Протести в Еквадорі розпочалися через різке підвищення цін на пальне, викликане скасуванням держсубсидій. Влада більше не може дозволити собі субсидувати його купівлю, пояснив президент Ленін Морено.

З початку жовтня вартість пального підскочила більше ніж удвічі. Глава держави ввів режим надзвичайного стану терміном на 60 днів і скасував триденний візит до Німеччини.

Водночас представники корінних народів і фермери йдуть маршем на столицю. За даними Конфедерації корінних народів Еквадору, до Кіто прямують не менше ніж 20 тис. осіб. Велика акція протесту в еквадорській столиці запланована на 9 жовтня.

При цьому Морено у радіозверненні наголосив, що "зберігає прихильність" до діалогу з "корінними братами".

Масові акції паралізували роботу громадського транспорту в багатьох містах республіки. Правоохоронці затримали 477 осіб.

Водночас представники корінних народів заявили, що із 6 жовтня утримують кілька десятків військовослужбовців і поліцейських. Від початку протестів один мирний житель загинув, ще 77 осіб отримали поранення. Більшість із постраждалих - працівники сил безпеки Еквадору, заявила глава МВС Марія Паула Ромо.

Влада висловила занепокоєння "неконтрольованим характером" протесту. Представник уряду особливо виділив "анархістські та злочинні дії, які можна спостерігати на вулицях". Так, в одному з населених пунктів за кілька десятків кілометрів від Кіто відбулися зіткнення із силами безпеки. Поліцейські застосували сльозогінний газ для розгону демонстрантів. У провінції Котопахі молочна фабрика та декілька квіткових ферм постраждали від дій мародерів.

Субсидії на пальне було введено в Еквадорі у 1970-х роках. Їх скасування є частиною пакета економічних заходів, за допомогою яких влада хоче боротися з кризою у країні. Еквадор раніше отримав від Міжнародного валютного фонду кредит розміром $4,2 млрд і зобов'язався у відповідь скоротити держвидатки. Програма субсидій коштувала бюджету $1,3 млрд на рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА