19:46 07.10.2019

Міністерство цифрової трансформації України зацікавилося регулюванням ринку криптоактивів

2 хв читати
Міністерство цифрової трансформації України зацікавилося регулюванням ринку криптоактивів

Міністерство цифрової трансформації України зацікавлене в участі в регулюванні ринку криптоактивів.

Про це повідомив представник Мінцифри Олександр Борняков під час відкритої зустрічі "Blockchain спільнота і держава Україна" в понеділок у Києві.

"У планах міністерства - щоб після визначення статусу зробити так, щоб майнінг було запущено легально. Тобто ті, хто займається майнінгом, могли робити це, не побоюючись, що вони перебувають у якійсь "сірій зоні", - сказав він.

За словами Борнякова, Мінцифри також вважає своїм завданням забезпечити всі умови, щоб в країні запрацювали міжнародні криптовалютні біржі.

Згідно з повідомленням на сторінці у Facebook, що, відповідно до оприлюдненого минулого тижня положення, Мінцифри відповідає за формування та реалізацію державної політики у сфері ІТ-індустрії, тому питання впровадження технології блокчейн, її застосування в державному управлінні та розвитку віртуальних активів є надзвичайно нагальним.

На думку міністерства, в планах держави на наступні два-три роки: законодавчо визначити термінологію; напрацювати компромісний варіант оподаткування в цій сфері; до літа 2020 року імплементувати рекомендації Міжнародної групи з протидії відмиванню "брудних грошей"; запровадити технологію блокчейн у державних реєстрах; легалізувати майнінг та залучити в країну міжнародні криптовалютні біржі.

У зв'язку з цим найближчим часом Мінцифри планує підписати меморандум з міжфракційним депутатським об'єднанням Верховної Ради Blockchain4Ukraine, що включає понад 50 депутатів, Блокчейн-асоціацією України (БАУ), Офісом ефективного регулювання (BRDO) та ін.

"В Україні має бути розроблена зрозуміла для всіх учасників концепція - визначення, обмін інформацією, хто та як регулює, видача ліцензій, ліміти тощо. Буде чудово, якщо це візьме на себе Мінцифри... Має бути визначено регулятора ринкової поведінки в цій сфері, оскільки без цього можуть бути ущемлені права споживачів та інвесторів", - прокоментував це питання у Facebook в. о. директора департаменту стратегії та реформування Нацбанку України Михайло Відякін.

Він також висловився за оперативне ухвалення необхідного законодавства та розробку стратегії з визначенням місця криптоактивів у розвитку фінансового ринку України.

"Наразі відбувається розробка Стратегії розвитку фінансового сектору 2025, до якої регулятори приймають пропозиції з ринку. Документи та форма для подання пропозицій в електронному вигляді - на сайті НБУ в розділі "Реформа фінансового сектору", - наголосив Відякін.

Як повідомлялося, концепція регулювання операцій із криптовалютами визначає Національну комісію з цінних паперів і фондового ринку України головним регулятором на ринку криптовалют і закріплює за нею, зокрема, ліцензування криптобірж та криптообмінників.

Водночас Держфінмониторингу відводиться контроль за криптобіржами, а Міністерству фінансів і Державній фіскальній службі - за сплатою податків із доходів від операцій з криптовалютами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА