19:06 31.07.2019

НБУ згладжуватиме надмірні курсові коливання, але не перешкоджатиме ринковому тренду на зміцнення гривні

2 хв читати
НБУ згладжуватиме надмірні курсові коливання, але не перешкоджатиме ринковому тренду на зміцнення гривні

Національний банк України (НБУ) згладжуватиме різкі курсові коливання, але не перешкоджатиме ринковому тренду на зміцнення курсу гривні, повідомив директор департаменту відкритих ринків центробанку Сергій Пономаренко агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи дискусію в ЗМІ про доцільність значного зміцнення гривні.

"В Україні - плаваючий, а не фіксований курс гривні. В нас немає такої тактики, щоб захищати якусь цифру, припустимо, не дати гривні зміцнитися більше ніж до 25 грн/$1 або не дати гривні ослабнути більше ніж до 30 грн/$1. Тобто, в цьому і є суть політики плаваючого курсу, він змінюється під впливом попиту та пропозиції", - сказав він.

Як зазначив Пономаренко, під час проведення операцій на міжбанківському валютному ринку НБУ продовжує дотримуватися стратегії валютних інтервенцій на 2016-2020 рр., які не впливають на напрям руху курсу гривні, визначений фундаментальними економічними чинниками.

За його словами, курс гривні зміцнюється під впливом ринкових факторів. Насамперед, це зростання інтересу нерезидентів до гривневих ОВДП, сприятлива ситуація на зовнішніх ринках для українського експорту, а також порівняно низькі темпи імпорту та репатріації дивідендів. Сприятлива ситуація на валютному ринку протягом більшої частини цього року, сказав він, дає НБУ можливість поповнювати міжнародні резерви.

"Формування такої "подушки безпеки" буде важливим фактором згладжування значних курсових коливань у майбутні періоди, а також успішного проходження періоду пікових виплат за зовнішнім боргом України протягом 2019-2021 років", - зазначив Пономаренко.

Директор департаменту відкритих ринків НБУ також повідомив, що центробанк у середу купив на міжбанківському валютному ринку близько $170 млн, від початку липня – понад $1 млрд, від початку року – більше ніж $2,5 млрд.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА