18:21 29.07.2019

Суд у Лондоні оголосить рішення щодо апеляції ПриватБанку в спорі з екс-власниками не раніше ніж у жовтні

2 хв читати

Апеляційний суд Англії та Уельсу минулого тижня розглянув апеляційну скаргу ПриватБанку (Київ) на рішення першої інстанції про невідповідність юрисдикції позову фінустанови до екс-власників, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, знайоме з перебігом справи.

"Рішення буде оголошено не раніше жовтня", - сказав він, пославшись на заключний виступ судді.

Співрозмовник агентства зазначив, що інтереси ПриватБанку в цих слуханнях представляв провідний адвокат лорд Девід Паннік (David Pannick), слухання тривали чотири дні.

Основним предметом розгляду була обґрунтованість відмови першої інстанції в розгляді спору в британській юрисдикції та відповідних забезпечувальних заходів.

Як повідомлялося, ПриватБанк у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти екс-власників Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd. (усі - Велика Британія) Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. та ZAO Ukrtransitservice Ltd. (усі Британські Віргінські о-ви), які, ймовірно, їм належать або перебувають під їхнім контролем.

Високий суд Лондона 4 грудня 2018 року визнав таким, що не відповідає його юрисдикції, позов ПриватБанку, вважаючи, що його було подано проти британських компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd. (названі в провадженні як англійські відповідачі) з тим, щоб притягнути до провадження Коломойського та Боголюбова. Суддя аргументував висновок тим, що банк не надав ніякого прямого пояснення, чому він подав позов проти зазначених компаній у грудні 2017 року, і жоден з його аргументів, які було представлено пізніше, не є переконливим. Зокрема, деякі наведені банком підстави не могли бути представлені в грудні 2017 року, оскільки банк про них не знав.

При цьому суддя визнав наявність у банку обґрунтованих позовних вимог проти Коломойського і Боголюбова щонайменше на кілька мільйонів доларів. Водночас він додав, що банк не має права підбирати прийнятну для себе судову інстанцію, у свою чергу його екс-власники мають право захищати свої інтереси у Швейцарії, за місцем постійного проживання.

Компанія Fieldfisher, що представляє інтереси Коломойського, зазначала, що суд першої інстанції зобов'язав український держбанк сплатити всі судові витрати відповідачів і скасував всесвітній арешт активів (WFO) на суму понад $2,5 млрд. Зокрема, суд зобов'язав ПриватБанк протягом 28 днів сплатити проміжні витрати відповідачів на GBP7,5 млн, з яких Ігорю Коломойському - GBP4 млн.

ПриватБанк 21 грудня 2018 року оскаржив рішення першої інстанції в Апеляційному суді Англії та Уельсу. До розгляду апеляції WFO діє.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА