12:58 20.06.2019

Формула "Роттердам+" де-факто вже не застосовується під час розрахунку тарифу на відпуск електроенергії ТЕС - Герус

2 хв читати
Формула "Роттердам+" де-факто вже не застосовується під час розрахунку тарифу на відпуск електроенергії ТЕС - Герус

Формула "Роттердам+" де-факто вже не застосовується для визначення ціни вугілля в собівартості е/е теплових електростанцій (ТЕС), повідомив представник президента України в Кабінеті Міністрів Андрій Герус.

"Тариф теплової генерації формується за залишковим принципом. І в зв'язку з тим резонансом, який був навколо цієї формули, було ухвалено низку рішень, які призвели до того, що залишилося мало грошей на теплову генерацію, тобто менше ніж потрібно для покриття цієї формули ''Роттердам+", - заявив він в ефірі "Українського радіо" в середу.

На сторінці у Facebook Герус навів графік тарифів на відпуск е/е теплових електростанцій, згідно з яким у третій декаді травня він становив 1,53 грн за кВт-год, у першій декаді червня - 1,43 грн за кВт-год, що відповідно на 24% і 29% нижче прогнозного показника на перше півріччя (2 грн за кВт-год). Ці тарифи також нижчі на 17% і 24%, ніж у відповідні періоди минулого року.

Отже, в червні вугільні ТЕС отримають на 1,5 млрд грн менше, ніж отримали б за використання формули "Роттердам+", а загалом у другому кварталі - на 3 млрд грн менше, підрахував представник президента в уряді.

"Якщо чесно, то деякі вугільні електростанції в червні будуть навіть збитковими, ну нічого, доведеться також затягнути пояс", - висловив задоволення Герус із приводу складного фінансового становища ТЕС.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський має намір внести законопроект про зміну формули "Роттердам+" на "Роттердам-". Пропонується вилучити вартість доставки вугілля з Роттердама до України з діючої формули розрахунку паливної складової собівартості ТЕС. Наразі механізм розрахунку тарифу на відпуск е/е ТЕС затверджується рішенням Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

У країнах із розвиненим конкурентним ринком е/е питання ціноутворення не регулюються законами. Ціни і принципи їх розрахунку регламентує регулюючий орган або визначає ринок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Попит на зарядні станції в мережі "Епіцентр" зріс більш ніж увосьмеро

"Метінвест" у I кв. скоротив виробництво сталі на 4%, коксу на 11%, наростив окатишів майже на третину

DIM спільно з банком "Глобус" запускає іпотечну програму для ЖК А136

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА