11:53 10.06.2019

Запуск нового ринку електроенергії має супроводжуватися переданням права встановлювати тарифи ЖКГ місцевим владам - Зубко

2 хв читати
Запуск нового ринку електроенергії має супроводжуватися переданням права встановлювати тарифи ЖКГ місцевим владам - Зубко

Неврегульованість деяких питань роботи нової моделі ринку е/е після його запуску може призвести до низки проблем в економіці, зокрема в житлово-комунальному господарстві (ЖКГ), для їх вирішення необхідно передати право встановлювати тарифи на воду і тепло місцевій владі.

Про це написав віце-прем'єр-міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на своїй сторінці у Facebook, наголосовши, що рано чи пізно ринок е/е має запрацювати в Україні, як у будь-якій європейській країні.

Він нагадав, що Кабінет Міністрів на початку червня ухвалив рішення про спецзобов’язання, забезпечивши механізм утримання цін на е/е для населення на нинішньому рівні під час запуску нового енергоринку.

"З іншого боку, прогнозна ціна е/е для усіх інших споживачів на ринку зросте на 40-50% та сягне близько 3,25 грн. за 1 кВт год (з ПДВ). А це означає, що вона знайде відображення у собівартості товарів та послуг для того ж таки населення. І не в найгіршому стані опиняться ті підприємства, які самі регулюють ціни на свою продукцію. Заручниками ситуації стануть підприємства, вартість послуг яких регулюється на державному рівні", - написав віце-прем'єр-міністр.

За значного подорожчання е/е водоканали не зможуть її оплачувати, оскільки технічно не можуть оперативно коригувати тарифи на водопостачання і водовідведення відповідно до зміни вартості е/е, наголосив Зубко.

Він виступив за повернення місцевій владі права встановлювати тарифи на воду і тепло. На його думку, після передання цих функцій Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ситуація не покращилася - політичний аспект не усунуто, "єдиний" підхід не враховує специфіки кожного водоканалу, а тарифи переглядаються несвоєчасно і не забезпечують відшкодування витрат підприємств, що спричиняє необхідність виділення останнім дотацій із місцевих бюджетів.

Зубко висловив сподівання, що проблему економічно обґрунтованого рівня тарифів на воду врегулює законопроект №10228, зареєстрований у квітні поточного року. Віце-прем'єр також нагадав, що Мінрегіон підготував законопроект №9424, який, зокрема, стосується передання функції встановлення тарифів ЖКГ на місця, однак парламент так його і не розглянув.

Як повідомлялося, в липні 2019 року в Україні заплановано запуск нової моделі оптового ринку е/е на виконання закону "Про ринок електроенергії", ухваленого в квітні 2017 року. Плануається перехід від роботи за моделлю "єдиного покупця" до конкурентного механізму, який передбачає двосторонні договори між виробниками та споживачами, постачальниками, введення балансуючого ринку, ринку "на добу вперед" і внутрішньодобового ринку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

ЕКА на тижні затвердить продукт страхування інвесткредитів

Дефіцит зовнішньої торгівлі України товарами в I кв.-2024 зріс на 10,4%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА