14:58 07.06.2019

Збитки ПриватБанку через анексію Криму перевищують $9 млрд

2 хв читати
Збитки ПриватБанку через анексію Криму перевищують $9 млрд

ПриватБанк оцінює свої втрати внаслідок анексії Криму в $9 млрд, сказала заступник голови правління банку Галина Пахачук в інтерв'ю "НВ.Бізнес", оприлюдненому в п'ятницю.

"Позов подано на суму понад $1 млрд (до інвестиційного арбітражу в Гаагу щодо активів у Криму – ІФ). Але якщо загалом оцінити втрати, то я вважаю, що банк втратив понад $9 млрд – це валютна позиція, це кредити", – заявила Пахачук.

Вона нагадала, що банк уже виграв справу по суті в інвестиційному арбітражі проти Росії: в лютому 2019 року ухвалено проміжне рішення, і процес підійшов до завершення та оцінки економічних збитків, завданих Росією.

Серед інших проблем заступник голови правління ПриватБанку назвала борг компаній, ймовірно, підконтрольних колишнім власникам банкам, що сягнув 240 млрд грн у гривневому еквіваленті, з яких 212 млрд грн підтверджено аудиторським висновком.

Коментуючи вплив останніх судових рішень, ухвалених на користь екс-власників банку, Пахачук зазначила, що "цей інформаційний фон мав певне значення у квітні і травні".

"На "судовий" інформаційний фон реагували далеко не всі - за ці два місяці був відплив ресурсів, переважно в іноземній валюті. Клієнти, які тримали валюту для збереження, першими реагують на можливі коливання валютного ринку і переводять свої активи з банку в сейф. За два місяці ці клієнти забрали з банку близько $137 млн і EUR27 млн", - сказала заступник голови правління.

Водночас вона уточнила, що скорочення частки дорогих валютних пасивів банку є його стратегією з 2017 року, і за останні два тижні весь бізнес повернувся на рахунок банку.

Пахачук також повідомила, що наглядова рада ПриватБанку підвищила внутрішні нормативи ліквідності майже вдвічі порівняно з тими, які вимагає НБУ.

"Якщо загальний норматив LCR у гривні в усіх банків 50%, то у нас - 90%, якщо для валюти 90%, то у нас 100%. І ми навіть перевищуємо ці показники - загальний показник ліквідності в іноземній валюті у банку сьогодні 107%", - додала вона.

За її словами, на готівковому рахунку банку нині коштів більше, ніж у Держказначейства. "Згідно із загальними резервними вимогами до банку, на його коррахунку має бути 10-12 млрд грн, плюс у касі, банкоматах і сховищі також 12 млрд. 24 мільярди - це той кеш, який забезпечує виплати нашим клієнтам", - наголосила Пахачук.

Згідно з даними Нацбанку України, ПриватБанк на 1 квітня 2019 року за розміром загальних активів (525,698 млрд грн) посідав 1-ше місце серед 77 банків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" допускає аварійні відключення е/е в Україні з 18:00 до 23:00 середи в разі зростання споживання

Керівництво БЕБ закликає проконтролювати слідство на Львівській тютюновій фабриці - ТСК

Ситуація в енергетиці дуже складна, але влада працює над мінімізацією ризиків до старту опалювального сезону - Шмигаль

Продовження режиму безмитної торгівлі стосується переважно торгівлі агротоварами - Свириденко

Arricano збільшує представленість українських виробників серед орендарів ТРЦ

Кабмін призначив Висоцького в. о. міністра агрополітики, Шкуракова - в. о. глави Мінвідновлення

Arricano збільшує представленість українських виробників серед орендарів ТРЦ

НБУ проти збільшення строків повернення експортної виручки

США підвищують мита для товарів китайського експорту на суму $18 млрд на рік

Мінфін анонсував отримання EUR1,9 млрд завдяки затвердженню Радою ЄС Плану України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА