17:48 14.02.2019

"Нафтогаз" закликав уряд і місцеву владу об'єднати зусилля для збільшення українського видобутку газу

3 хв читати
"Нафтогаз" закликав уряд і місцеву владу об'єднати зусилля для збільшення українського видобутку газу

 НАК "Нафтогаз України" у відповідь на критику прем'єр-міністра Володимира Гройсмана щодо провалу виконання АТ "Укргазвидобування" (УГВ) програми зі збільшення видобутку газу до 20 млрд куб. м у 2020 році закликав уряд і місцеві органи влади об'єднати зусилля для збільшення українського газовидобування.

"Нафтогаз" у своєму прес-релізі нагадав, що Кабінет Міністрів України у затвердженій у 2016 році концепції розвитку газовидобувної галузі країни першим напрямом її реалізації назвав "широкомасштабне проведення геологорозвідувальних робіт з метою відкриття нових родовищ".

Водночас виконання УГВ цієї частини програми було заблоковане через дії третіх осіб, які перебувають поза контролем "Нафтогазу". Зокрема, УГВ розраховувало протягом 2016-2018 рр. отримати 80 нових ліцензій для активної розвідки та буріння на нових ділянках, подало понад 170 пакетів документів, але отримало лише 17 погоджень. Так, в одному з ключових регіонів - на Полтавщині - УГВ за останні три роки отримало понад 60 відмов і жодного погодження на подані заявки на розробку надр.

Загалом у 2017-му компанія отримала лише чотири ліцензії, а в 2018 - лише одну, перемігши на аукціоні. Така позиція місцевих органів влади і призвела до недоотримання компанією 1 млрд куб. м газу.

Попри це, УГВ за останні чотири роки в 1,8 раза збільшило обсяги буріння (зі 173 тис. у 2015 році до 313 тис. м - у 2018-му), впровадило й інтенсивно розвивало програму операцій з гідророзриву пластів (нуль ГРП - у 2015-му, 16 - у 2016-му, 101 - у 2017-му, 173 - у 2018-му), збільшило кількість операцій колтюбінгу з чотирьох до 1400.

Крім того, компанія відкрила вісім нових родовищ, утричі збільшила обсяг 3D-сейсміки, уперше з 2015 року збільшила ресурсну базу на існуючих родовищах на 38,6 млрд куб. м.

УГВ за чотири роки також оновило 1 тис. одиниць техніки, що становить 30% від загального парку компанії, законтрактувало 20 нових сучасних бурових установок і 15 верстатів міжнародних підрядників для аутсорсингу буріння.

Ці кроки дали змогу компанії компенсувати природне падіння видобутку та досягти за 2015-2018 рр. сумарного збільшення видобутку в 5,35 млрд куб. м (з урахуванням компенсації падіння). Загалом УГВ у 2018 році досягло видобутку 15,5 млрд куб. м газу порівняно з 14,5 млрд куб. м - у 2015-му.

У НАК також звертають увагу на значне податкове і дивідендне навантаження на компанії, що обмежує наявні кошти для інвестицій у видобуток.

"Група "Нафтогаз" підтверджує готовність тісно співпрацювати з урядом та іншими органами влади України для досягнення нашої спільної мети - забезпечення енергетичної незалежності країни. "Нафтогаз" сподівається на співпрацю з урядом для вирішення зазначених вище проблем", - резюмується в прес-релізі.

Як повідомлялося, програма "20/20" передбачала збільшення видобутку газу УГВ до 15,2 млрд куб. м - у 2017 році, 16,5 млрд куб. м - у 2018 році, 18,3 млрд куб. м - у 2019 році, 20,1 млрд куб. м - у 2020 році.

Раніше "Нафтогаз" зазначав, що "Укргазвидобування" виконало програму "20/20" у частині видобутку газу на старих родовищах.

"Укргазвидобування", 100% акцій якого належить НАК "Нафтогаз України", є найбільшою газовидобувною компанією України, що забезпечує близько 75% загального видобутку газу в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація в енергетиці дуже складна, але влада працює над мінімізацією ризиків до старту опалювального сезону - Шмигаль

Продовження режиму безмитної торгівлі стосується переважно торгівлі агротоварами - Свириденко

Arricano збільшує представленість українських виробників серед орендарів ТРЦ

Arricano збільшує представленість українських виробників серед орендарів ТРЦ

НБУ проти збільшення строків повернення експортної виручки

США підвищують мита для товарів китайського експорту на суму $18 млрд на рік

Мінфін анонсував отримання EUR1,9 млрд завдяки затвердженню Радою ЄС Плану України

ЄС остаточно схвалив План України для реалізації Ukraine Facility - Шмигаль

Збільшено термін обмежень е/е для промспоживачів, імпорт знову рекордний - "Укренерго"

Попит на зарядні станції та інші альтернативні джерела живлення в мережі "Фокстрот" зріс утричі з початку року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА